Komšić: Možda ćemo biti pametniji sutra ili za mjesec dana

“Možda ćemo biti pametniji sutra ili za mjesec dana”, rekao je Komšić na konferenciji za medije koju je održao odmah nakon otkazivanja dviju sjednica.

On je dodao kako želi vjerovati da se može doći do neke vrste dogovora među političkim faktorima u Bosni i Hercegovini, a koji su tehničko pitanje ANP-a podigli na politički nivo.”Ja sam predložio kolegama Džaferoviču i Dodiku neke zaključke koji bi se mogli shvatiti kao kompromis u vezi s ANP-om. To bi naložilo novom mandataru Vijeća ministara da on dostavi godišnji nacionalni program, a da, ako on to ne uradi, obavezu na sebe preuzme predsjedavajući Predsjedništva. Trudili smo se uz sve razlike i tenzije da ostavimo otvorena vrata. U postizanju sporazuma s HDZ-om i SDA učestvovao je samo Milorad Dodik. Da li će oni nešto drugo uraditi, ja to ne znam”, rekao je Komšić nakon otkazivanja sjednice.

On je na kraju konferencije okupljenim novinarima kazao da su američki ambasador Eric Nelson i ambasador Velike Britanije Matthew Field od njega tražili da se situacija u BiH ne komplikuje te da se ostavi prostora za neki dogovor.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović postigli su dogovor da otkažu dvije današnje sjednice na kojima se trebalo glasati o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) i mandataru Vijeća ministara BiH.

 

klix