U Predsjedništvu BiH danas će se dogovoriti formiranje vlasti ili “zakovati” politička kriza

Ukoliko član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) ostane pri ranijim stavovima i ukoliko ne postoji neki javnosti do sada nepoznat izlaz za kompromis, BiH će još ostati u dubokoj političkoj krizi.

U 11 sati danas će početi redovna sjednica Predsjedništva BiH na zahtjev predsjedavajućeg Željka Komšića (DF). Jedina tačka dnevnog reda je ANP.

U 12 sati će potom biti održana vanredna sjednica na zahtjev Milorada Dodika s tačkom dnevnog reda – imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH.

Ishod glasanja i dogovora na prvoj sjednici odredit će i sudbinu druge sjednice. Željko Komšić i Šefik Džaferović (SDA) su ranije poručili da će za mandatara glasati ukoliko se postigne dogovor u vezi s ANP-om. Dodik je već najavio da slanje ANP-a neće podržati. Ukoliko odluči, Dodik može iskoristiti i pitanje vitalnog entitetskog interesa u vezi s ANP-om i tražiti izjašnjavanje NSRS-a. Tu će dobiti neophodnu podršku, čime bi pitanje slanja plana u NATO dugo bilo zacementirano.

Ostaje da se vidi da li će na sastanku biti ponuđeno i dogovoreno neko kompromisno rješenje prihvatljivo za sve, što bi značilo i izglasavanje mandatara.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i član Predsjedništva Šefik Džaferović poručili su da očekuju razjašnjenje političke krize nakon današnjih sjednica. O pitanju ANP-a čak su i ambasadori SAD-a i Velike Britanije razgovarali s političkim liderima.

Rok za dogovor o formiranju vlasti koji su postavili lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a ističe 5. septembra. Današnja sjednica će dati odgovor hoće li političari kupiti dodatno vrijeme ili će definitivno presjeći i “zakovati” političku krizu čije se rješenje još dugo neće nazirati.

klix