Goraždanski planinari osvojili zlato na prvenstvu u Moldaviji

Goraždanski planinari koji su predstavljali BiH na 9. Međunarodnom orjentiring prvenstvu jugoistočne Evrope u Moldaviji, osvojili su zlatnu medalju u kategoriji U 45.
Ovaj veliki uspjeh bh. ekipe, iako malobrojna u odnosu na druge, postigla je u izuzetno jakoj konkurenciji, među 600 učesnika iz 20 zemalja.
Orijentiring tim PK “Goražde – Maglić” se iz Moldavije vratio prepun utisaka i, kako kažu, ispunjenih ciljeva.
– Imali smo svoje predstavnike u tri kategorije jer to je pojedinačno takmičenje i na kraju se ti pojedinačni rezultati zbrajaju. Samo učešće na ovom prvenstvu za nas je ogroman uspjeh što smo zajedno s ekipom iz Sarajeva dobili povjerenje Orijentiring saveza da predstavljamo BiH, a rezultati nisu izostali. Naš Michal Szameto osvojio je prvo mjesto u kategoriji U45. Također svi naši takmičari su pronašli sve kontrolne tačke u određenom vremenu i niko nije diskvalifikovan – kaže predsjednik PK “Goražde – Maglić” Zajko Šovšić.
Michal Szameto član orijentiring tima ovog kluba je zadovoljan rezultatima.
– Želim se zahvaliti svima koji su nas podržali. Dobili smo toliko lijepih riječi, bez obzira na rezultat. Osjećali smo se kao prava reprezentacija Goražda i BiH, što je prelijep osjećaj – ističe Szameto.
I ostali članovi ekipe ne kriju pozitivne utiske iz Moldavije.
– Bilo nam je super u Moldaviji, a ja sam ovaj sport zaista zavolio. Vrijeme nije bilo toliko bitno, koliko pronalazak svih kontrolnih tački, što smo uspjeli i stekli zaista veliko iskustvo koje će nam poslužiti u narednim takmičenjima – kaže 13. godišnji Nerim Odžaković.
Zadovoljan je i vođa orijentirin tima PK “Goražde-Maglić” Fahrudin Hasović.
– Zadovoljan sam naravno svime što je naša ekipa pokazala ali bih volio da je naša ekipa bila brojnija. Bili bi sretni da roditelji sugerišu svojoj djeci da izađu na planinu i osjete njene čari i da se priključe ovoj djeci njihovi vršnjaci – zaključuje Hasović.