Abdulah Skaka obećao Goraždu nove projekte: Jako smo vezani za ovaj herojski grad

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva boravio je danas u Goraždu gdje je sa premijerkom BPK Goražde Aidom Obućom i gradonačelnikom Goražda potpisao sporazum o međusobnoj saradnji. Tokom susreta istaknuto je da je cilj podrška zajedničkim projektima u ovom gradu koji će omogućiti ostanak na ovim prostorima, posebno mladih. Grad Sarajevo je objezbjedio i aparat za budući hemodijalizni centar koji je prijeko potreban Goraždu.

„Ova posjeta je rezultat naših pregovora o međusobnoj saradnji koju smo danas konkretizirali potpisivanjem sporazuma između gradova Goražda i Sarajeva i BPK Goražde, a u cilju podrške implementaciji infrastrukturnih projekata i podrške u kulturno historijskim i obrazovnim aktivnostima koje će nam svestrano omogućiti grad Sraajevo. Oni su prepoznali da nam je potrebna podrška u reaoizaciji jednog značajnog i humanog projekta, uspostavi hemodijaliznog centra i omogućili su nam nabavku jednog aparat dok mi radimo i na obezbjeđenju aparat i iz drugih izvora tako da ćemo naredne sedmice moći konkretnije reći u kojoj je fazi ovaj projekat“, izjavila je Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ističe kako je Sarajevo opredjeljeno za snažnu podšrku ovom  području.

„ Želimo podržati BPK i grad heroj Goražde i  jako smo emotivno vezani za Goražde I u budućnosti ćemo raditi mnogo projekata prvenstveno u cilju da zadržimo mlade ljude u Goraždu kako bi im stvorili perspektivu, priliku i mogućnost da ostanu  Goraždu. Pored ovog aparata koji će grad Sarajevo donirati za hemodijalizni centar mi ćemo u budućnosti raditi na projektima koji su vezani za kulturu. Jako je važno da neke od kulturnih sadržaja koji se dešavaju u gradu Sarajevo prebacimo i u Goražde kako bi građani ovdje osjetili vrijednosti sarajevske ali i bh kulturne scene“, kazao je Skaka.

On je dodao da grad Sarajeva nema kapaciteta da snažnije podrži infrastrukturne projekte u Goraždu, no da su za to zaduženi viši nivoi vlasti.

„Vjerujem da na tome rade viši nivoi vlasti, Kanton  Sarajevo ima puno veće mogućnosti da infrastruktureno podrži projekte ovdje i  vjerujem da će se jedna takva ideja, nakon ove posjete, roditi i kod njih i da će zaživjeti, dok ćemo mi sa naše strane i sa  kapacitetima u skromnom budžetu grada Srajeva podržati kulturne događaje u Goraždu“, kazao je Skaka.

Zahvalnost na podršci Skaki je uputio i gradonačelnik  Goražda Muhamed Ramović.

„Grad Goražde i BPK Goražde se naslanjaju na Sarajevo i mi očekujemo podršku od grada Sarajeva i lokalnih zajednica u Sarajevu. Ovaj sporazum smo potpisali u znak buduće saradnje i hvala za prve aktivnosti oko otvaranja dijaliznog centra u Goraždu. Prošle godine  g. Skaka je donirao top koji se koristi za vrijeme ramazana i građani su to sa oduševljenjem prihvatili. Bit će nam veliko zadovoljstvo da neke od kulturnih sadržaja iz Sarajeva prenesemo u Goražde“, kazao je Ramović.

Gradonačelnik Sarajeva je u pratnji domaćina položio cviječe na spomenik poginuloj djeci Goražda, obišao Zavičajni muzej u ovom gradu te park Plavi cvijet.