Poslije ekstremno toplog ljeta, očekuje nas i toplija jesen, uživajte u jesenjim bojama

Metereolozi tvrde da su ovo ljeto karakterizirali izraženi toplotni valovi, veliki broj uzastopnih dana sa maksimalnim temperaturama preko 30 stepeni, te prostorno i količinski neujednačene padavinske prilike koje su oscilirale u velikim rasponima.
Prema srednjoročnoj prognozi do 10. septembra prognozira se promjenljivo vrijeme sa dužim sunčanim periodima, uz moguće lokalne pljuskove širom Bosne i Hercegovine. Temperaturni režim djelimično će se primijeniti i biće osjetno ugodnije u odnosu na sparne i vrlo tople dane u proteklom periodu. Jutarnje temperature u Bosni kretat će se od 8 do 13, na jugu od 13 do 19 stepeni, a dnevne u Bosni od 18 do 23, u Hercegovini od 25 do 30 stepni.

Nestabilno vrijeme uz veće količine padavina očekuje se od 11. septembra do kraja prognoznog perioda 18. septembra. Očekivane jutarnje temperature u Bosni očekuju se od sedam do 12, u Hercegovini od 12 do 17, dnevne od 14 do 19, a na prostoru Hercegovine od 21 do 26 stepeni.

Prognoza za jesen

Tokom jeseni 2019. godine, u Bosni i Hercegovini, prognozira se toplije vrijeme uz uobičajene količine padavina ili nešto manje u poređenju sa referentnim periodom od 1981. do 2010. godine.

Kada su u pitanju temperature veće pozitivno odstupanje očekuje se u novembru, dok se najviše padavina očekuje se u prvoj polovici oktobra.

Jesen 2019. u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebala bi biti nešto hladnija u južnim, a u sjevernim i centralnim predjelima približnih temperaturnih vrijednosti uz veće količine padavina na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

U prognoziranom periodu očekuju se više temperature u odnosu na uobičajene vrijednosti. Pri tome su mogući prodori hladnijeg zraka, koji će biti izraženiji u novembru, uz vjerovatnoću pojave snijega na višim nadmorskim visinama. Na jugu zemlje izgledna su kraća razdoblja sa intenzivnijim padavinama.

FHMZ