Aviobomba teška 500 kilograma pronađena iza zgrade televizije u Sarajevu

Na bombu su naišli radnici koji rade na gradilištu, tačnije bagerista koji je kopao. Kada je osjetio da je zagrebao nešto na dubini od oko pet metara, prestao je kopati. Odmah su kontaktirali Federalnu upravu civilne zaštite koji su izašli na teren.Ono što treba naglasiti je da će prije uklanjanja i odvoženja bombe sa lokacije gdje je pronađena, biti izvršena evakuacija u krugu od najmanje dva kilometra. U krugu od dva kilometra nalazi se i blok stambenih zgrada, brojne kompanije, ali i zgrada televizije.

“Riječ je o aviobombi izuzetno opasnoj i velike razorne moći od 1.000 libri. Poduzet ćemo sve potrebne aktivnosti u vezi evakuacije ljudi i sve što je potrebno da uklonimo opasnost. Morat ćemo evakuirati sve u krugu od najmanje dva kilometra kada je budemo odvozili, a nadamo se da ćemo sve uspjeti završiti do večeras”, rekao nam je direktor FUCZ-a Fahrudin Solak.Inače, bomba je pronađena na gradilištu budućeg tržnog centra u općini Novi Grad.

Šef Odsjeka za uništavanje eksplozivnih sredstava u Federalnoj upravi civilne zaštite Sead Vrana potvrdio je za Fenu da je riječ o bombi mase 500 kg, koja je bačena na tu lokaciju najvjerovatnije u novembru 1944.

Vršeći iskop stopa za temelje moj kolega iz Orman firme zakačio je u laporu aviobombu koju je istresao na mjesto predviđen za materijal. Kada je primijetio da je aviobomba svi smo panično stali. “Žica” je godinama živjela na toj aviobombi i hvala Bogu nikome ništa nije bilo”, rekao je jedan od radnika.

Dolaskom ekipe FUCZ-a na mjesto, radnici su odmah udaljeni, a mjesto je ograđeno. Prostor osiguravaju i službenici MUP-a KS.

I prije šest godina na ovom lokalitetu pronađena je aviobomba, ali je bila teška 227 kilograma. Riječ je bilo o bombi iz Drugog svjetskog rata. U naselju Boljakov Potok pronađena je bomba od pola tone 2014. godine. Obje aviobombe su uspješno uklonjene i uništene

klix