Terzić pisao Parlamentu BiH: Blokirano nam je 928 miliona KM za gradnju 41 kilometar autoputa

Također, Terzić navodi da je blokirano i 150 miliona eura (293 miliona KM) za izgradnju novih šest kilometara Autoputa na Koridor 5C u RS, dionica Rudanka – Putnikovo brdo, uključujući tunel na ovom lokalitetu.

Riječ je, dakle o ukupno blokiranih 928 miliona KM za gradnju 41 kilometar Autoputa na Koridoru 5C.

Kako je naveo Terzić, bez saglasnosti Parlamentarne skupštine BiH, koja već duže ne zasjeda, ugovori o zajmu ne mogu biti ratificirani, a sredstva kredita ne mogu biti operativna.Dodaje se da je Predsjedništvo BiH uradilo svoj dio posla i ove ugovore poslao Parlamentu.

Direktor Autocesta FBiH naveo je da je BiH u posljednje vrijeme potpisala niz međunarodnnih ugovora i to za finansiranje poddionice Vranduk – Ponirak u vrijednosti od 49 miliona eura, zatim za dionice Paprikuša – Nemila, poddionice Tunel Ivan, te poddionice Mostar jug – tunel Kvanj, ukupne vrijednosti od 180 miliona eura.

Svi ovi ugovori su na čekanju, jednako kao i ugovori za finansiranje izgradnje poddionice Nemila – Vranduk i Nemila – Donja Gračanica, koje koštaju 26 miliona eura.

Također, blokirana su i sredstva od 60 miliona eura za izgradnju poddionice Putnikovo brdo – Medakovo.Kako smo jučer objavili, zbog Dodikove blokade Predsjedništva BiH i nerada Parlamentarne skupštine BiH blokirani su finansijski sporazumu vrijedni više od 1,9 milijardi KM, a koje je ranije utvrdilo Vijeće ministara BiH.

klix