”Dani knjige u porti crkve – 500 godina Goraždanske štamparije”

U organizaciji Odbora za međureligijsku saradnju Goražde, u porti crkve Sv.Georgija u Sopotnici održana je manifestacija  ”Dani knjige u porti crkve – 500 godina Goraždanske štamparije”.

Tradicionalna manifestacija koja se održava po treći put,  ove godine je organizirana u znaku velikog jubileja, pola milenija od početka rada goraždanske štamparije, prve na području BiH koja je radila u perodu između 1519. I  1523. godine.

Ovogodišnji “Dan knjige u porti crkve“ organiziran je u saradnji sa općinom i Narodnom bibliotekom “Božidar Goraždanin“ Novo Goražde te Osnovnom muzičkom školom (OMŠ) „Avdo Smailović“ iz Goražda.

Prisutne goste pozdravili su protojerej Mihailo Andrić i Muhedin ef. Karalić, dok je o značaju Goraždanske štamparije i njenom historijatu govorila direktorica JU Narodna biblioteka “Božidar Goraždanin“ iz Novog Goražda,  Bobana Vidaković.

„ Danas rijetki i nepotpuno sačuvani primjerci goraždanskih knjiga pokazuju visok tehnički nivo, grafički i likovni kvalitet, a pri tome samosvjesnost i originalnost u sažimanju stilskih uticaja. Oni u osnovi počivaju na temeljima  vjekovne rukopisne tradicije njegovanja nacionalnog pisma i ukrašavanja knjiga“ – istakla je Vidaković.

Prvo štampano književno djelo koje se nalazi u knjizi „Liturgija“ štampanoj 1519. godine “Moljenije Đura Ljubavića časnim prezviterima“ pročitao je mladi poeta Milenko Dačević.

„ Kultura bi danas, više nego ikad prije, trebala biti sastavni dio života svakog čovjeka, a posebno djece. Uzmemo li da ‘u jeziku stanuje bitak’ knjige su izvor i prenosilac znanja, bez znanja nema dijaloga, a bez dijaloga nema mira. Knjige značajno utiču na formiranje stavova i vrijednosti kod vjernika i svih drugih ljudi, te su kao takve veoma važne i za procese upoznavanja, a shodno tome i poštovanja vrijednosti drugog, te za izgradnju trajnog mira i kvalitetnog život pripadnika različitih vjerskih i etničkih grupa“ – smatra sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Goražde Tomislav Čarapić.

Na manifestaciji je upriličena  i izložba radova grafika koje su nastale na Prvom saboru grafičara u Donjoj Sopotnici,  organiziranom u sklopu godišnjeg programa obilježavanja jubileja štamparstva. Grafike, njih 22 su od strane 11 grafičara urađene na temu knjiga goraždanske štamparije. Dominantni motivi na izloženim grafikama su inicijalna slova iz knjiga i zastavice kojima su ukrašavane knjige.