Potpisani ugovori za obnovu 15 stambenih jedinica povratnicima u Goraždu i Foči u FBiH

Federalno ministarstvo putem svojih transfera, kao i provođenjem drugih programa i projekata, na području Grada Goražda i Općine Foča u FBiH, ukupno će obnoviti i izgraditi 354 stambene jedinice, za što su osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 19,7 miliona KM, kazao je ministar Ramić.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je boravio u Gradu Goraždu, gdje je potpisao ugovore o dodjeli građevinskog materijala za izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata sa 15 povratničkih porodica sa područja Grada Goražda i Općine Foča u FBiH.

Ugovore u vrijednosti od 197.000 KM za koje je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo sredstva u Budžetu za 2019. godinu, potpisali su i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i načelnik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac.

– Danas smo potpisali ugovore o dodjeli građevinskog materijala sa 15 povratničkih porodica na prostoru ove dvije općine Bosansko-podrinjskog kantona. Sredstva su osigurana iz transfera Ministarstva za raseljena lica i povratnike u Budžetu za tekuću godinu. Ovim potvrđujemo da se nastavlja naše prisutsvo u obnovi domova povratnicima na ovom području. Federalno ministarstvo putem svojih transfera, kao i provođenjem drugih programa i projekata, na području Grada Goražda i Općine Foča u FBiH, ukupno će obnoviti i izgraditi 354 stambene jedinice, za što su osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 19,7 miliona KM – kazao je federalni ministar Edin Ramić.

Projektom “Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja javnih stambenih rješenja” – CEB II obuhvaćena je obnova i izgradnja 208 stambenih jedinica u zgradama po modelu neprofitno-socijalnog stanovanja. Sredstva u iznosu od skoro 16 miliona KM osigurana su kreditnim zaduženjem te kontribucijom kantonalne vlade i jedinica lokalne samouprave.

Projektom “Regionalnog stambenog zbrinjavanja u BiH”, čiji je implementator Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, putem donatorskih sredstava te kontribucijom domaćih vlasti, na području Goražda i Općine Foča u FBiH ukupno je obnovljeno i izgrađeno 67 stambenih jedinica u vrijednosti od skoro dva miliona KM.

– U potpunosti smo opredjeljeni da budemo prisutni na cijelom prostoru naše zemlje i osiguramo podršku svim povratnicima kojima je najpotrebnija. Tamo gdje imamo podršku i saradnju lokalnih vlasti, a ovdje je sigurno imamo, zajedničkim radom dosta brže se postižu evidentni pomaci. Razumijevanje prema potrebama povratnika posebno je vidljivo ovdje u Goraždu ali i Općini Foča u FBiH, stoga ćemo naše dobro partnerstvo usmjeriti u daljnja ulaganja s ciljem stvaranje boljih uslova života i rada povratnicima na ovom prostoru – poručio je ministar Ramić.

Među korisnicima sa kojim je danas potpisan ugovor je i Božidar iz Goražda, povratnik kome je nedavno u požaru izgorjela stambena jedinica.

Inače, 15 povratnika koji su danas potpisali ugovore, odabrani su putem javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica iz dvogodišnjeg programa, kojim je do sada obuhvaćena obnova i rekonstrukcija stambenih objekata u skoro 70 općina na području cijele Bosne i Hercegovine.

Potpisivanju i uručenju današnjih ugovora povratnicima prisustvovala je i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Aida Obuća.

 

Faktor