Počinje nova sezona Lige prvaka: Liverpool brani trofej, nakon 20 godina učestvuju dva kluba iz regiona

Nova sezona Lige prvaka počinje večerašnjim utakmicama u 18:55 sati u Milanu i Lyonu.

Za titulu prvaka borit će se 32 kluba podijeljena u osam grupa sa po četiri ekipe, a branitelj trofeja je Liverpool.

Redsima, koji su i ove godine jedni od glavnih favorita, će u pohodu na odbranu trofeja najveća konkurencija biti Manchester City, Real Madrid, Barcelona, PSG, Juventus i Bayern.

Nakon 20 godina u grupnoj fazi takmičenja će učestvovati dva kluba s prostora bivše Jugoslavije. U sezoni 1999/2000. u grupnoj fazi su učestvovali Maribor i tadašnja Croatia (Dinamo), a ove godine učestvuju Crvena zvezda i Dinamo.

Boje Bosne i Hercegovine branit će četiri igrača. Najveća zvijezda je Miralem Pjanić u Juventusu, u Dinamu su Amer Gojak i Izet Hajrović, dok je Smail Prevljak registrovan za Salzburg.

Svaki klub je za učešće u grupnoj fazi dobio 15,25 miliona eura. Svaka pobjeda u grupnoj fazi nagrađuje se sa 2,7 miliona eura, a remi sa 900.000 eura. Prolazak grupne faze donosi dodatnih 9,5 miliona, plasman u četvrtfinale 10,5 miliona, u polufinale 12 miliona, a u finale 15 miliona eura.

Osvajaču trofeja će pripasti dodatnih 19 miliona eura, a to znači da bi pobjednik Lige prvaka u slučaju svih pobjeda u grupnoj fazi zaradio ukupno čak 82,5 miliona eura.

Finale Lige prvaka zakazano je za 30. maj 2020. godine u Istanbulu na stadionu Ataturk.

klix.ba