U Goraždu obilježena 28.godišnjica mobilizacije policije

U Goraždu je danas obilježena 28. godišnjica mobilizacije pripadnika  rezervnog i aktivnog  sastava policije Republike BiH.

U organizaciji „Udruženja veterana policije regije Goražde  „1991-1995“ položeno je cvijeće na spomen obilježju podignutom u znak sjećanja na poginule pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Počast poginulim policajcima odale su njihove kolege iz BPK ali i drugih kantona FBiH te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde, a ovom prilikom naglašena je uloga i značaj učešća policije u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Predsjednik Udruženja veterana policije regije Goražde Ševko Hodžić, podsjetio je da je naredbom Predsjedništva BiH 18.septembra 1991. Godine izvršena mobilizacija kompletnog rezervnog i aktivnog sastava policije, s ciljem da se obezbjedi sigurnost i zaštita građana u svim dijelovima naše zemlje.

„ Svi resursi koje su imali pripadnici policije, stavljeni su na raspolaganje u odbrani ovih prostora. U tim akcijama, u periodu ‘91-‘95 godina na ovom području poginula su 62 policajca, oko 190 je lakše i teže ranjeno. Značaj ovog datuma za nas je ogroman i mislim da bi se on trebao obilježavati kroz kalendar ministarstva za boračka pitanja i Vlade BPK, obzirom da se on obilježava u cijeloj FBiH“ – kazao je Hodžić.

Obilježavanje 28. godišnjice mobilizacije aktivnog i rezervnog sastava policije Republike BIH nastavljeno je u goraždanskom naselju Osanica gdje je održan historijski sat  o temi „Mobilizacija  rezervnog sastava policije i  njeno učešće  u odbrambeno oslobodilačkom ratu“.