Jasmin Džemiđić o filmu “Sjedi da se ispričamo”: Osobe s invaliditetom su poput svih drugih

Autori filma su Jasmin Džemiđić, Aziz Čeho i Mirza Čeho, a cilj im je bio ovim filmom pokušati ublažiti prepreke koje osobe s invaliditetom imaju u svakodnevnom životu, od kojih su najveće one koje postoje u ljudskim glavama.

“Kada je riječ o odnosu prema osobama s invaliditetom postoji jedan komplikovan niz pravila, ali je ključno da se prema njima ponašate kao prema svim drugim osobama”, poručio je Džemiđić nakon projekcije.

Jasmin Džemiđić rođen je s dječijom paralizom. Oduvijek je znao da će doći trenutak kada se više neće moći kretati, no to ga nije spriječilo da ostvari svoje snove. Godinama se bavi stand-up komedijom i svojim šalama nasmijava mnoge, a komičar je postao sasvim slučajno. Sve što mu se dešavalo okretao je na smijeh, dok je iz životnih situacija koje mu nisu bile smiješne pokušavao izvući pouku. Za prvi izlazak pred publiku savladao je jednu stepenicu, a u borbi s predrasudama mnogo više.

“U proteklom periodu sam s prijateljicama Amilom Terzimehić, Merimom Dervović i Enom Kurtalići radio jedan super projekt, dokumentarnu plesnu predstavu ‘All Inclusive’ koja također progovara o sličnim stvarima. To je pomak, jer su Amila i Ena bile dovoljno hrabre da naprave takav projekt s nama i pomognu nam da nastavimo borbu za naša prava i pokažemo da smo mi kao i svi drugi i da čak možemo i plesati”, ispričao je.

Svojim šalama, koje su nastale iz ličnog iskustva, Jasmin pokušava razbiti tabue. Njegova želja nije samo da nasmije publiku već i da ih potakne na razmišljanja o nepravdi i diskriminaciji koja nije samo problem osoba s invaliditetom. Svojim nastupima pokušava skrenuti pažnju na bitne stvari koje ga bole, prvenstveno kao građanina Bosne i Hercegovine.

Produkciju filma “Sjedi da se ispričamo” potpisuje producentska kuća Stone Tone Studio.

klix