Bez mobitela i društvenih mreža: Oko 200 mladih iz Novog Grada planinarili na Rudoj Glavi

Planinari kluba Goražde-Maglić domaćini su brojnim gostima koji vrijeme provode u planinarskom domu Ruda Glava obilazeći planinske predjele u ovom dijelu BIH. U prirodnim ljepotama planinskih masiva oko Rude Glave, na nadmorskoj visini od blizu 1500 metara protekla dva vikenda proveli su i učenici osnovnih I srednjih škola sa područja općine Novi Grad Sarajevo. Stiglo ih je oko 200, a nekima od njih ovo nije bio prvi boravak na atraktivnoj lokaciji koju rado posjećuju ne samo domaći nego i strani planinari koji prolaze markiranim stazama  prema Borovcu, Kleku, Kacelju i Rudoj Glavi.

Ovaj lokalitet posebno je zanimljiv I po Grepku, putu spasa za stanovnike Goražda u proteklom ratu.

Tako su mladi dobili priliku da saznaju mnogo toga, a  pomogli su im iz PSD ” Zlatni ljiljan ” iz Sarajeva u sklopu projekta “Planinarske družine” pa su tako učili o snalaženju u planini I prirodi, te vježbali planinarske i alpinističke vještine.

“Cilj kampovanja je sticanje osnovnih vještina iz planinarstva, orjentacija u prirodi, vezanje čvorova, spuštanje niz uže i postavljnje šatora, a  kroz ovaj  program do sada je prošlo oko 500 učanika uz podršku GSS Novi Grad Sarajevo I načelnika općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića. Ovo je i  odlična prilika da mladi provedu vrijeme bez mobitela I igrica, da osjete prirodu jer nekad se čini da oni ne znaju uživati u ovoj ljepoti, da su samo okupirani virtualnim svijetom, a evo dokaza da nije tako “, ističe Fahrudin Hasović iz Planinarskog kluba Goražde-Maglić.