Sutra javni poziv za BPK, federalnog Zavoda za zapošljavanje

Federalni Zavod za zapošljavanje danas je počeo sa objavom drugog kruga javnih poziva za sudjelovanje u Programu sufinansiranja zapošljavanja i programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2019. S obzirom na veliki interes potencijalnih korisnika, javni poziv objavljuje se sukcesivno po kantonima.

U Službi za zapošljavanje BPK Goražde podsjećaju da će javni poziv sutra biti raspisan za područje ovog kantona te da se putem online obrazaca na stranici federalnog Zavoda, mogu prijaviti sve nezaposlene osobe i zainteresovani poslodavci.

„ Svi će programi biti otvoreni i samozapošljavanje i zapošljavanje, negdje oko 15 – 16 različitih vrsta projekata je u pitanju. Ovaj put BPK Goražde može računati na 1.200.000 KM. Koristim priliku da pozovem sve poslodavce i nezaposlene osobe da povučemo što više sredstava za BPK Goražde“ – kazala je direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde Nafija Hodo.

Prvo radno iskustvo, zapošljavanje žena, prilika za sve, doprinos 500, sezonsko zapošljavanje, javni radovi, nova prilika, tražim poslodavca – samo su neke od mjera u programu sufinansiranja zapošljavanja. Što se tiče samozapošljavanja javni poziv bit će otvoren i za mjere poduzetništvo za žene, poduzetništvo za mlade, poduzetništvo za sve kao i druga prilika.  Javni poziv bit će otvoren do utroška sredstava.

„Projekti su prilično solidni, iznosi su ove godine korigovani, puno su veći, tako da i poslodavcima i nezaposlenim osobama stojimo na raspolaganju. Sve je obajvljeno na web stranici Službe za zapošljavanje kao i federalnog Zavoda, a mogu doći i u službu kako bi dobili dodatne informacije. Javni poziv se otvara u osam sati ujutro i jako je važno da budu spremni aplicirati. S obzirom na dosadšanje interesovanje, očekujemo priličan broj aplikacija, bitno je da ima sredstava“ – kazala je direktorica kantonalne Službe za zapošljavanje.

U ovoj ustanovi vjeruju da će nezaposlene osobe i poslodavci sa područja BPK Goražde prepoznati priliku i aplicirati za neku od ponuđenih mjera zapošljavanja ili samozapošljavanja. Zaključno sa avgustom na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK  nalazila se 3.071 nezaposlena osoba.