Regionalna izložba poljoprivrednih proizvoda „Zdrava hrana iz Ustikoline“ 27.i 28.septembra

Općina Foča u Federaciji BiH krajem ove sedmice bit će domaćin 15.  regionalne izložbe poljoprivrednih proizvoda „Zdrava hrana iz Ustikoline“. Organizator tradicionalne manifestcije je Udruženje poljoprivrednih proizvođača Foča – Ustikolina. I ove godine očekuje se veliki broj izlagača sa prostora BPK Goražde ali i drugih gradova BiH.

Kako nam je kazao predsjednik udruženja poljoprivrednih proizvođača Foča – Ustikolina Sulejman Dreca,  manifestacija koja se tradicionalno održava povodom završetka jesenje berbe je izložbeno-prodajnog karaktera

„ Petnaestu godinu zaredom okupit će  brojne izlagače poljoprivrednih proizvoda, a  svoje učešće već je potvrdilo više od 50 izlagača sa prostora BPK, susjednih općina u Republici Srpskoj (RS), ali i Visokog, Sarajeva i drugih gradova BiH. Oni će izložiti više od 500 eksponata  u vidu poljoprivrednih proizvoda, prerađevina od voća i povrća, ljekovitog bilja i drugih proizvoda“ – kazao je Dreca.

Dodao je da se  na ovaj način nastoji  stimulisati poljoprivredna proizvodnja i podstaći iskorištavanje resursa koje ima ovaj dio BPK Goražde.

„  Da je sama manifestacija dala određene rezultate potvrđuje i činjenica da se se izlagačima već javili potencijalni kupci te da se i prije samog događaja vrše narudžbe ponuđenih proizvoda koji su se nametnuli svojim kvalitetom. To je svakako  najznačajniji efekat u nastojanju da se obezbjedi siguran plasman poljoprivrednih  proizvoda. Reursi poljoprivrede su veliki podsticaj i za otvaranje novih radnih mjesta ali i održiv povratak na prostoru Općine Foča u FBiH“ – kazao je predsjednik udruženja poljoprivrednih proizvođača Foča-Ustikolina.

Pored izložbe, ni ove godine na manifestaciji neće izostati edukacije, a tradicionalno bit će dodjeljena i priznanja i nagrade najuspješnijim izlagačima.

Pokrovitelji zložbe „Zdrava hrana iz Ustikoline“ su općina Foča u FBiH, Grad Goražde i Vlada BPK Goražde. Dvodnevna manifestacija počinje u petak u 11 sati.