Okrugli sto povodom 5.oktobra Svjetskog dana učitelja

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) danas je u Goraždu organiziralo okrugli sto povodom 5.oktobra Svjetskog dana učitelja.

Skupu su prisustvovali direktori svih obrazovanih ustanova sa područja ovog kantona te predstavnici sindika osnovnog i srednjeg obrazovanja , a razgovarano je o ulozi i značaju prosvjetnih radnika u cjelokupnom razvoju društva.

„Mi na ovaj način želimo da animiramo nastavničku profesiju koja je od velikog značaja  u društvu. Međutim mi smo još uvijek u nekoj poluanonimnosti i nije na tom nivou da se u velikoj mjeri cijeni i uvažava. Ovo je prilika da pokažemo svima koliku važnost treba dati prosvjetnim radnicima koji su tu da obrazuju i odgajaju djecu. Stanje u našem kantonu kada je obrazovanje u pitanju nije najbolje ali ni najlošije. Tu smo negdje u sredini u odnosu na ostale ali  uvijek se treba truditi da bude bolje, a za to je potrebno da se svi uključimo,  od izvršne do  zakonodavne vlasti“ – kazala je predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja BPK Goražde Senada Tabaković.

Resorni ministar Arman Bešlija naglasio je da se je ovo prilika više da se ukaže na značaj prosvjetnih radnika i njihovu ogromnu ulogu u društvu.

„Oni stvarno obavljaju jednu plemenitu i značajnu misiju u obrazovanju i odgajanju naše djece tako da je njihov položaj stvarno bitan i trebao bi biti od strateškog značaja, jer obrazovanje nam je jedan od najbitnijih segmenata kako razvoja kantona tako i društva općenito. Ovo je prilika da razgovarmo i o problematici prosvjetnih radnika ali i da proslavimo uspjehe koje ostvaruju u svom radu. Želim da ukažemo na probleme i da ih rješavamo ubuduće u cilju poboljšanja statusa i položaja prosvjetnih radnika u našem društvu. Mislim da se u BPK Goražde može  biti zadovoljno iz razloga što je ministarstvo tokom  svih ovih godina izlazilo u susret i imalo saradnju sa prosvjetnim radnicima i sindikatom, a sve  u najboljem interesu djece jer djeca su nam u fokusu“ – kazao je Bešlija.