Tri mjeseca do Eura za rukometaše: Šuman spremio plan, ali ga remete problemi u RS BiH

Do prvog meča s domaćinom Norveškom ostalo je još samo tri mjeseca pa je Šuman već do detalja razradio plan priprema kako bi se naša selekcija na najbolji način prezentovala na smotri najboljih evropskih selekcija.

“Okupljamo se 21. oktobra u Sarajevu kako bi iskoristili EHF sedmicu i napravili prvi dio priprema za Euro. Sve selekcije u Evropi igrat će prijateljske utakmice pa tako i mi. Bit ćemo u Sarajevu četiri dana, a potom idemo u Podgoricu gdje ćemo odigrati dvije utakmice protiv Crne Gore. Na spisku za te utakmice su 22 igrača te u dogovoru s Crnogorcima igrat ćemo jednu utakmicu u kombinovanom sastavu s igračima koji su imali manju minutažu, a druga bi bila onako kako želimo, u najjačem sastavu kojeg imamo. Novo okupljanje bit će 21. decembra pred Evropsko prvenstvo koje počinje 10. januara”, započinje Šuman razgovor za portal Klix.ba.

Dueli s Hrvatskom

Bh. reprezentativci će do Eura biti zajedno 16 dana, a s radom će krenuti u Sarajevu.

“U glavnom gradu BiH 25., 26. i 27. decembra nas očekuje nekoliko kontrolnih utakmica. Ugostit ćemo Bahrein i Kuvajt, koji su izrazili želju da igraju s nama. Postoji mogućnost i da igramo sa selekcijom Sjeverne Makedonije, koja još nije potvrdila dolazak pa bi tako to bio neka vrsta mini turnira prije Nove godine. Drugog dana 2020. godine nam slijedi put u Poreč gdje ćemo odigrati dvije utakmice s Hrvatskom. Plan je da budemo u Poreču do 8. januara kada slijedi put za Norvešku, s kojom ćemo igrati prvu utakmicu na Euru. Potom nam slijede dueli s Portugalom i Francuskom”, rezimira Šuman.

Međutim, tu nije kraj Šumanovih planova. Naime, bh. selektor je već sad napravio plan za kompletnu 2020. godinu.

“U aprilu naredne godine nas isto očekuje nekoliko kontrolnih utakmica, a u junu već igramo baraž za Svjetsko prvenstvo. Rejtingom koji smo napravili odlaskom na Euro nećemo igrati kvalifikacije za SP, već ćemo čekati protivnika u baražu. To je prvi put u historiji. Zbog toga imamo velike šanse da ostvarimo cilj, odnosno da uvežemo odlaske na dva uzastopna velika takmičenja – evropsko i svjetsko prvenstvo. Tako bi imali i bolje pozicije prilikom žrijeba, kako u kvalifikacijama, tako i na prvenstvima. To nam daje ogromnu mogućnost da budemo stalni učesnici velikih takmičenja. Veoma su važne te baraž utakmice u junu i za budućnost bh. rukometa. U oktobru naredne godine kreću nove kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Trebali bi biti u drugom šeširu prilikom žrijeba, a kako znamo da idu dvije drugoplasirane ekipe postoji velika šansa da opet odemo na Evropsko prvenstvo, koje će se održati u Mađarskoj i Slovačkoj”, optimističan je selektor.

Osim Marka Tarabochije, BiH nema velikih problema s povredama igrača.

“Tarabochia je imao povredu križnih ligamenata. On sigurno neće biti tu u oktobru. Marko Panić je također prošle sedmice dobio udarac u rame te će pauzirati tri sedmice. To je sve za sada, očekujem dolazak ostalih igrača. Imali smo dosta problema u kvalifikacijama. Međutim, Vranješ se vratio, kao i Vegar, Nuić, Malinović… Već sam poslao 33 imena za Euro, a 15. decembra ćemo skratiti spisak na 21 ime. Također, pratit ćemo i konkurenciju. Najsvježije informacije ćemo imati nakon turnira u Danskoj gdje osim domaćina igraju upravo naši protivnici Norveška i Francuska”, ističe Šuman.

RS BiH još uvijek nema ID broj

Kao i uvijek, nažalost, jedna od tema razgovora moraju biti problemi u Rukometnom savezu BiH, zbog čega Šuman radi i poslove koje ne bi trebao jedan selektor raditi.

“Situacije se još uvijek nije promijenila. Savez i dalje čeka ID broj, odnosno odluku državnih instituacija na koji će način dalje funkcionisati. Ta odluka će biti definitivna. Sve to otežava naše pripreme, ali i rad kancelarije, liga, mlađih kategorija… Veoma je teško funkcionisati na taj način kada su ti ruke vezane. Vidjet ćemo kako će biti kada odluka dođe. Nadam se da će se to riješiti i da ćemo postati funkcionalni. Onda bi mogli neke stvari uraditi, kao što su sponzorstva jer ne bi bilo smetnji. Sada imamo problem kada pravimo ugovore jer moramo biti porezno čisti. Imaju stvari koje su obavezne za uraditi kako bi dobili novac. A, vrijeme leti. Što se tiče plana sve je spremno samo još da vidimo na koji ćemo način to realizovati. Imamo dva okupljanja, to su gotovo tri sedmice koje ćemo biti zajedno. Tu je šest kontrolnih utakmice prije dolaska u Norvešku. Srećom, domaćini će sve organizovati i tu nemamo nekih troškova kada je u pitanju sami Euro. Također, mene očekuje sredinom oktobra putovanje u Norvešku gdje ću prisustvovati ispred bh. saveza. Tu ćemo dobiti sve tehničke informacije EHF-a vezane za Euro. Jako mi je važno šta će se sve tu pričati kako bi znao šta sve treba da se uradi. Nadam se najboljem”, rekao nam je Šuman za kraj razgovora.

klix