Balkansko prvenstvo u planinarskoj orijentaciji (BMUMOC – Balcan Mountaineering Union's Mountain Orienteering Competition) bit će održano od 11. do 13. oktobra na Igmanu i Bjelašnici

Očekuje se učešće takmičara iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Grče, Turske, Bugarske i BiH u četiri kategorije: pioniri, juniori, seniori i veterani, najavljeno je iz Planinarskog saveza FBiH.

Međunarodno planinarsko orijentaciono takmičenje, predstavlja smotru dostignuća, znanja, umijeća, vještina i pripremljenosti članova planinarskih saveza, koji su članovi Balkanske planinarske unije (BMU), za čitanje karata i korištenje tehničkih sredstava za sigurno kretanje u prirodi i za brzo snalaženje na nepoznatom terenu, posebno u planinskim predjelima.

Takmičari treba da pokažu svoje vještine i teorijska znanja koja se odnose na sportsku orijentaciju kao i na planinarstvo u cjelini.

Takmičenje je ekipno (od tri do pet takmičara po ekipi), podijeljeno na dnevno i noćno rješavanje praktičnih zadataka  iz oblasti orijentacije, čvorologije, meteorologije i prve pomoći i teorijskih zadataka o planinarstvu uopšte.

Organizatori takmičenja pozivaju  građane – ljubitelje prirode da predstojećeg vikenda prisustvuju takmičenju  na Igmanu i Bjelašnici.

(Vijesti.ba / FENA)