Sutra u Goraždu oko 200 atletičara iz cijele BIH

– Goražde će sutra biti domaćin ekipnog prvenstva BiH i Federacije u krosu. Organizator takmičenja, na kojem se očekuje više od 200 učesnika iz svih krajeva BiH, je državni Atletski savez u saradnji sa Atletskim klubom Goražde.

Predsjednik ovog kluba Zaim Šuman ističe da će se takmičari  svih kategorija iz 16 klubova sa područja cijele BiH,  takmičiti na Gradskom stadionu „Midhat Drljević“.

„  Na osnovu pristiglih prijava, očekuju nas nastupi najboljih bh. atletičara, s obzirom da je ovo takmičenje izborno za prvenstvo Balkana u krosu. Mi smo se stvarno pripremali za ovaj događaj već nekoliko mjeseci za organizaciju ovog takmičenja, ali s obzirom na naše bogato iskustvo, nadamo se da će sve proteći u najboljem redu“ – ističe Šuman.

Naglašava da je želju da bude domaćin jednog ovakvog takmičenja, AK Goražde izrazio još krajem prošle godine, aplikacijom prema Atletskom savezu BiH.

„ Kad smo osjetili da smo spremni za organizaciju ovog takmičenja  sve svoje kapacitete smo usmjerili ka tom cilju i aplicirali smo. Takmičarska  komisija Atletskog saveza BiH odlučila je da nama povjeri domaćinstvo. Takođe, u okviru ovog takmičenja proglasit će se i pobjedici odnosno najbolje ekipe  Federacije BiH“ – precizirao je Šuman.

Otvaranje prvenstva predviđeno je u 11.30 sati, nakon čega slijede i prve utrke djevojčica godišta 2003. i mlađe na 1 000 metara, a potom i dječaka istog uzrasta na 2000 metara. Juniorke i juniori takmičit će se na 4000 i 6000 metara, a seniorke i seniori na 8000 i 10.000 metara. Proglašenje najuspješnijih planirano je sutra u 16 sati.

Pokrovitelj ekipnog prvenstva BiH i Federacije u krosu je  ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK, a podršku u organizaciji ovog sportskog događaja pružili su i JU Sportski centar te FK Goražde.