Goraždanin Zaim Šuman predstavlja BiH na svjetskim vojnim igrama u Kini

Najuspješniji goraždanski atletičar, pripadnik Oružanih snaga (OS) BiH  Zaim Šuman otputovao je u NR Kinu gdje će predstavljati BiH na svjetskim vojnim igrama.

Šuman na ovo prestižno prestižno takmičenje ide sa ispunjenom normom i jedini je bh. predstavnik u atletici koji će u Kini, uz najbolje sportiste Evrope i svijeta, trčati maraton.

„ Normu za nastup na svjetskoj vojnoj olimpijadi koja se ove godine održava u NR Kini ispunio sam prije dvije godine za disciplinu maraton, tako da ću predstavljati BiH na ovom izuzetno jakom takmičenju gdje će nastupiti najbolji svjetski maratonci, učesnici svjetskih i evropskih prvenstava te olimpijskih igara. Očekuje se veoma jaka konkurencija iz preko 100 zemalja iz cijelog svijeta“ – kazao je Šuman pred polazak.

Uspješni goraždanski sportista koji iza sebe ima na stotine nastupa i osvojenih medalja na brojnim takmičenjima širom svijeta, prvi je goraždanski maratonac i osnivač Atletskog kluba (AK) Goražde. Ističe da je velika čast biti dio ovog svjetskog događaja.

„Čast je učestvovati na jednom ovako velikom takmičenju, to je dokaz da ste uspjeli, uradili nešto i imali dobre rezultate, na osnovu koji sam stekao pravo odnosno ispunio normu za ovo takmičenje na svjetskom nivou. To je u ovom periodu najveći sportski događaj u svijetu. Ima još predstavnika u borilačkim vještinama a ja sam jedini koji će trčati maraton“ – ističe Šuman za kojeg učešće na Svjetskoj vojnoj olimpijadi nije nepoznanica.

„ Ovo su četvrte po redu svjetske vojne ige na kojima nastupam. Prethodno sam bio u Indiji 2007. godine, 2011. sam nastupio u Brazilu i 2015. godine u Južnoj Koreji. Prva dva puta  sam trčao na stazi, a u Koreji sam trčao maraton. Bio sam u prvoj grupi svjetskih maratonaca i mogu biti zadovoljan.  Osjećam se dobro, s obzirom da ova godina i nije bila baš za mene najbolja što se tiče zdravstvenog biltena. Imao sam tešku operaciju krajem aprila, doktori nisu davali neke šanse da se oporavim, s obzirom da je bila jedna teška povreda koljena. Uspio sam se oporaviti i nastupio sam na dva polumaratona u Banovićima gdje sam pobjedio i u Sarajevu sam bio u užoj konkurenciji“ – dodaje.

S obzirom na svoje bogato iskustvo Šuman se nada se da će uspjeti dobro istrčati  maraton u Kini.

„ Prelijep je osjećaj predstavljati BiH i njene Oružane snage. Planirano je da nosim zastavu BiH  na otvaranju ovog svjetskog takmičenja što vam daje dodatni motiv za neki dobar rezultat“ – zaključuje uspješni goraždanski sportista.

Svjetske vojne igre u NR Kini počele su jučer i trajat će do 27.oktobra.