Nastavlju se aktivnosti u okviru kampanje „ Zdravljen IN, nargila OUT“

 

„NARGILA JE ŠTETNA, DEFINITIVNO“!

Danas je za članove Vijeća učenika iz srednjih škola sa područja Goražda održana radionica na temu “Štetnosti i posljedice konzumiranja nargile”. Radionica je održana kao dio inicijative “Zdravlje IN, nargila OUT” koju je podržao Institut za razvoj mladih KULT, te Ambasada Kraljevine Švedske. Ovo druga aktivnost inicijative čiji je krajnji cilj edukacija mladih, te zakonsko regulisanje oblasti primjene nargile, stavljajući akcenat na dom konzumenata. Kao i prva aktivnost koju su mladi iz Goražda sproveli sa mladima iz Rudog, i ova aktivnost je kreirana sa svrhom da informiše prije svega mlade o tome kako konzumiranje nargile utiče na njihovo zdravlje, te da promoviše zdrave životne navike.

“Srednjoškolci su danas imali priliku da učestvuju na interaktivnoj radionici koju je vodila volonterka Udruženja za prevenciju ovisnosti Narko Ne, Amina Jusić. Osim toga što su naučili kakve su posljedice konzumiranja nargile i kako to utiče ne samo na zdravlje, već i na svakodnevni život, imat će zadatak da svoje znanje prenesu i prijateljima iz razreda, čime će broj edukovanih mladih biti znatno veći. Izuzetno smo ponosni što su mladi pokazali zainteresovanost i spremnost na saradnju.” – kaže Amila Crljenković, koordinatorica projekta.

Priliku da implementira ovaj projekat, Amila je dobila zahvaljujući obuci“ Uči, misli i djeluj“ koju provodi Institut za razvoj mladih KULT.