Bakira Hasečić: Očekujemo dugotrajnu presudu za Radomira Šušnjara

“Samo takva presuda bila bi satisfakcija za preživjele žrtve i članove njihovih porodica koji očekuju da će Sud BiH donijeti pravednu presudu, ukoliko je takvom možemo nazvati, i Radomira Šušnjara zvanog Lalco osuditi na dugoročnu kaznu zatvora koliko Krivični zakon dozvoljava”, smatra Hasečić.

Hasečić je, podsjetimo, bila svjedok u ovom predmetu pred Sudom BiH te ističe da na izricanju prvostepene presude sutra očekuje veliki broj srodnika žrtava.

“Očekujemo da će Šušnjaru proraditi svijest da kaže gdje su kosti živo zapaljenih civila Pionirske 14. Juna 1992., jer su to bile njegove komšije iz sela Koritnik, Mušići, Sase i nekoliko civila iz same Pionirske ulice, jer se nikad neće sazanti tačan broj, koliko je zapaljeno u živoj lomači. Sjećam se da sam bila prva koja sam prihvatila i dala prvu pomoć jednoj od preživjelih žrtava, i danas pamtim taj momenat kada je došla u Kosovo polje u Višegrad”, ističe Hasečić.

Dodaje da su preživjele žrtve, kao i udruženje učinili sve što su mogli, kako u saradnji s Haškim tribunalom tako i s Tužilaštvom BiH, da se on nađe pred sudom.

“Veliku borbu je vodilo Udruženje ‘Žena – žrtva rata’, deset godina lociranja Šušnjara u Parizu, našli smo adresu, i pet godina je prošlo do njegovog izručenja, čak smo morali pisati pisma tadašnjem predsjedniku Francuske. Šušnjar je negirao krivicu kao i svaki ratni zločinac, rijetki su koji su priznali ili izrazili kajanje. Kakva god bude presuda mi je moramo prihvatiti i poštovati iako često nismo zadovoljni izrečenim presudama, ipak mislim da će istina i pravda pobijediti”, dodaje Hasečić.