Za rizične grupe stanovništva obezbijeđene vakcine protiv sezonske gripe

Na prijedlog Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, Vlada Bosansko – podrinjskog kantona Goražde odobrila je isplatu novčanih sredstava JU Zavod za javno zdravstvo Bosansko – podrinjskog kantona Goražde za pomoć u nabavci najmanje 300 doza vakcina protiv sezonske gripe, za rizične grupe stanovništva.

S obzirom na to da je zimski period najpogodniji za razmnožavanje i prenos virusa gripe, potrebno je na vrijeme provesti specifične mjere i vakcinisati što veči broj stanovništva u cilju što uspješnijeg spriječavanja pojave epidemije gripe. Prema riječima ministra Eniza Halilovića, očuvanje i zaštita zdravlja smatra se društvenom brigom o zdravlju stanovništva na nivou našeg kantona.

Takođe, na prijedlog Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosansko – podrinjskog kantona Goražde, Vlada je odobrila i sufinansiranje Projekta JU Zavod za javno zdravstvo Bosansko – podrinjskog kantona Goražde pod nazivom „Monitoring zdravstvene ispravnosti vode za piće i ocjenjivanje stanja vodoopskrbe“. Sredstva za realizaciju ovog Projekta obezbijeđena su u budžetu Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosansko – podrinjskog kantona Goražde za 2019.godinu.

Navedeni Projekat smatra se jednim od prioritetnijih za stanovništvo Bosansko – podrinjskog kantona Goražde i sprovodi se u cilju praćenja kvaliteta vode centralnih i lokalnih vodovoda koji se koriste kao glavni izvori vodosnabdijevanja na području Bosansko – podrinjskog kantona Goražde. Implementacijom ovog Projekta smanjit će se rizik od pojave crijevnih zaraznih bolesti te hidričnih epidemija.

 

www.bpkg.gov.ba