Helenin otac Radovan: „Hvala vam što je talas humanosti za Helenu izbrisao sve granice“

Sa nepune četiri godine Helena Gavran, porijeklom iz Foče, bije najtežu bitku u životu. Ona je vesela i nasmijana djevojčica koja već drugu hemoterapiju na klinici „Gustavo Rosi“ u Parizu prima kroz igru. Heleni predstoji još minimalno šest mjeseci borbe sa opakom bolešću. Drugu hemoterapiju Helena prima ove sedmice, potvrdio je za Radio Foču njen otac Radovan Gavran: „Posle ovoga slijedi pauza pa treća hemoterapija. Nakon hemoterapija Helenu očekuju tri ciklusa molekularne terapije u okviru kojih će konstantno biti u bolnici skoro tri mjeseca bez kontakta sa više ljudi. Ta terapija se dosta teže podnosi ali mi vjerujemo da će ona to da prebrodi uz osmijeh kao i sve do sada“, rekao je Gavran koji je dodao da ljekari za sada ne daju nikakve prognoze, jer je tumor malignog oblika te da je Helena pod njihovim stalnim nadzorom.

Novac za Helenino liječenje je skupljen za 45 dana, a u ovu akciju uključili su se brojni građani  Bosne i Hercegovine, Srbije i regiona. Talas humanosti proširio se i na inostranstvo. Na području BiH, za Helenu je otvoren i humanitarni broj u Mtel-u 1416, koji će ostati aktivan do kraja novembra, u slučaju da račun iz pariške klinike bude veći od objavljenog predračuna. Helenin otac kaže da je porodica još u šoku jer je novac skupljen vrlo brzo: „Mi smo se nadali da će se novac skupiti, ali nismo očekivali da će se skupiti ovako brzo. Još smo u pozitivnom šoku jer je to ogromna suma novca, ali Helenin život nema cijenu i zbog toga smo se odlučili na liječenje u Parizu, a duboko smo vjerovali da će pošten i human narod da nam pomogne i tako je i bilo.

U proteklih 45 dana u Foči su organizovane brojne akcije u okviru kojih se skupljao novac za Helenino liječenje. U akcijama su učestvovali sportisti, navijači, studenti, mladi glumci, frizeri, kozmetičari, učenici osnovnih i srednjih škola. Kutije u koje se donirao novac bile su postavljene na 73 lokacije u Foči i u njima je prikupljeno 24.190,35 maraka, dok je u kutijama u Čajniču, Gacku, Nevesinju, Trebinju, Palama, Sokocu, Istočnom Sarajevu, Ustikolini i Goraždu skupljeno 12.000 maraka. Borba za Helenin život izbrisala je granice, nacionalne i vjerske barijere i podstakla brojne  ljude na  humanost na čemu je porodica posebno zahvalna. Neizmjerno su zahvalni građanima Foče i okoline, kaže Radovan Gavran. „Naša Helena, moja supruga Katarina i ja želimo da se zahvalimo svima koji su na bilo koji način učestvovali u akciji prikupljanja novca za Helenino liječenje. Posebno želim da se zahvalim svim građanima Foče i drugih gradova u okolini koji su, bez obzira na vjeru i naciju, donirali novac  za našu Helenu i mi znamo da je to od srca. Zahvalio bi se i mojoj rodbini u Foči, mojim Gavranima koji su dali sve od sebe da zajedno sa dobrim narodom prikupe što više novca. Pored toga, zahvaljujem se i mojim drugovima i drugaricama iz razreda koji su, nakon saznanja da je mojoj porodici pomoć potrebna, svakodnevno radili na tome da se dođe do željene cifre za Helenino liječenje. Helena vas sve pozdravlja iz Pariza.“

Četvorogodišnja Helena nije svjesna borbe koju vodi ali njeni roditelji itekako jesu. Kako nam je potvrdio Radovan Gavran, oni imaju potpuno povjerenje u kliniku „Gustavo Rosi“ u Parizu kao i u medicinsko osoblje klinike, koji imaju drugačiji način liječenja od bolnica u regionu.

 

RadioFoča