SDA: Necivilizacijska odluka policije u Foči i Višegradu da zabrani odavanje počasti

Stranka demokratske akcije osudila je odluku policijskih uprava u Foči i Višegradu da zabrane Udruženju Prve slavne 111. Viteške brigade Armije RBiH obilježavanje zločina i odavanje počasti žrtvama u tim gradovima.

“Dok svake godine lokalne vlasti Višegrada dopuštaju četnički skup, tolerišući šovinističke prijetnje koje ugrožavaju stabilnost i narušavaju međunacionalno povjerenje, odlučile su se zabrane okupljanja kada je u pitanju obilježavanje zločina i odavanja počasti bošnjačkim žrtvama. Ovo prevazilazi svaku mjeru i ne može biti tolerisano”, navode iz SDA.

Iz ove stranke se ističe da sistemski zločini koji su u periodu 1992-1995, kao i u periodu 1941-1945, počinjeni protiv Bošnjaka Foče i Višegrada imali su sve elemente genocida.

“Masovne likvidacije, mučenja, silovanja i protjerivanja imale su za cilj uklanjanje višestoljetnog postojanja bošnjačke zajednice u Podrinju. U presudama Haškog tribunala kao i domaćih sudova dokazana je, na desetinama hiljada stranica opisana i presuđena sva monstruoznost tih zločina. Jedna od tih presuda donesena je samo prije nekoliko dana, u slučaju Radomira Šušnjara koji je osuđen za ubijanje i spaljivanje 57 civila u živoj lomači, od kojih su najmlađe žrtve bile jednogodišnji dječak i petogodišnja djevojčica”, saopćeno je iz SDA.

Smatraju kako je argument PU da navodno predstavnici boračkih udruženja nemaju pravo odavati počast žrtvama nezakonit i neodrživ, jer takva zabrana nikada i ni u jednoj drugoj sredini nije bila praksa.

“SDA će podržati pravnu bitku svih koji žele obilježiti stradanja nevinih žrtava na bilo kom djelu teritorije BiH, osobito takvo pravo branilaca BiH i udruženja koja ih okupljaju”, zaključak je saopćenja.

Podsjetimo, nakon što im je policija iz Foče i Višegrada zabranila posjetu mezarjima u dva grada u istočnoj Bosni, te obilazak Aladža džamije i bacanje cvijeća sa fočanskog mosta, članovi Udruženja Prve slavne – 111. viteške brigade Armije RBiH jučer su posjetili Ustikolinu i Goražde.

Oni su položili cvijeće na spomen obilježja palih branitelja u Ustikolini, kao i spomen obilježje poginuloj djeci Goražda, te iskazali poštovanje prema palim braniteljima na centralnom spomen obilježju u ovom gradu.

Naglašeno je kako je ovo udruženje već ranije bilo u posjeti Prijedoru, Zvorniku i Srebrenici te da su takve posjete proticale dostojanstveno i bez ikakvih incidenata.