Planirana gradnja katoličke crkve u Goraždu, ne zaboraviti stradanje Drinskih mučenica

U Goraždu će se 15. decebra obilježiti godišnjica stradanja blaženih Drinskih mučenica, koje su četnici Draže Mihailovića 1941. godine, u vrijeme Drugog svjetskog rata doveli sa Pala i zvijerski ubili i bacili u Drini. U sklopu priprema za obilježavanje razgovara se i o gradnji katoličke crkve u Goraždu.

Časne sestre, koje je Vatikan proglasio blaženima, zvjerski su ubijene nakon što su u pokušaju da izbjegnu četničko zlostavljanje, skočile sa prozora današnje osnovne škole u Goraždu.

Vatikan je časne sestre proglasio blaženim, a od 2011. godine mjesto njihovog stradanja pohode katolički vjernici iz cijelog svijeta. U međuvremenu su počeli i razgovori o podizanju crkve posvećene časnim sestrama, međutim ta ideja se još uvijek nije realizovala.

Da je Goražde za katoličke vjernike važno mjesto sa velikim potencijalom da ovdje dolazi i daleko veći broj ljudi podsjetio je i novi župnik Katoličkog ureda u Goraždu, don Josip Tadić na sastanku kod gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića.

“Uskoro, dakle 15. decembra će biti veliki događaj kako za Katoličku crkvu u BiH, tako i za Goražde jer nam dolaze visoki predstavnici crkve. Goražde je jako lijep grad, mojim dolaskom za župnika nisam toliko ni poznavao ovaj pitomi kraj koji ima potencijale postati jednim gradom gdje dolaze hodočasnici iz cijelog svijeta. Do sada smo bili skučeni prostorom, ali nadam se da ćemo zajednički uspjeti izgraditi crkvu”, istakao je Tadić.

O izgradnji katoličke crkve u Goraždu razgovarat će se i 15. decembra ove godine kada će se obilježiti godišnjica stradanja blaženih Drinskih mučenica, a između ostalih najavljen je i dolazak kardinala Vinka Puljića. Gradonačelnik Goražda ističe da je lokacija za gradnju crkve već odabrana, i da će uskoro uslijediti i izdavanje dozvole.

“Učinit ćemo sve da na dostojan način dočekamo kardinala i biskupe, kao i sve vjernike i budemo dobri domaćini. Ovom prilikom ćemo posjetiti i lokaciju gdje će se graditi crkva u sjećanje na Drinske mučenice. Mi smo lokaciju predložili Gradskom vijeću, vijećnici su usvojili jednoglasno, tako da vrlo brzo možemo krenuti sa izdavanjem potrebne dokumentacije kako bi se počela graditi crkva”, kazao je Ramović.