Goraždanin usvojio brata i sestru: Da sam slušao šta će narod reći odustao bih od straha

Ljudskoj i bratskoj gesti, ali i odluci rukometaša da to podrže na ovaj način, skandirala je puna dvorana.

Safet koji ima tek 21 godinu nedavno je postao staratelj bratu Adnanu i sestri Džejlani. Rješenje je još uvijek privremeno, ali vjeruje kako će njegova mala porodica zauvijek ostati zajedno. Jedino ne može shvatiti zbog čega se ljudi toliko čude što je odlučio preuzeti brigu o maloljetnim bratu i sestri.

Majčina želja

“Drago mi je što smo izazvali sve ove pozitivne reakcije, ali meni je potpuno normalna stvar da ja brinem za brata I sestru”, kaže Safet,

Teške životne okolnosti i smrt majke samo su učvrstile njegovu odluku da sačuva porodicu.

“Majka je bila bolesna nekoliko mjeseci i stanje se pogoršavalo. Rak u metastazi širio se po tijelu i tada sam se fokusirao da tražim ima li lijeka, bio sam do samog kraja optimista. Ali, nije uspjela. I u tim trenutcima dok smo se borili za njeno zdravlje zamolila me da brinem o Džejlani i Adnanu. I sam sam razmišljao da ne bi bilo dobro da se porodica raspadne. Razgovarao sam sa svojom djevojkom Aminom jer s njom želim provesti ostatak života i ona je odmah prihvatila. Ona je moj oslonac, pomaže mi oko svega”, ispričao nam je Safet.

Safet i Amina su u vezi već dvije i po godine i mnogo toga su prošli zajedno. Naučili da dijele teške, ali I lijepe trenutke.

“Ne bih nikad mogla odbiti tako nešto, meni je to izgledalo potpuno normalno, da on brine o svom bratu i sestri, jednostavno to je isto kao da su moji”, kaže Amina Ramović, Safetova djevojka.

U svojim planovima za budućnost ne izostavljaju Džejlanu i Adnana. Spremaju im iznenađenje koje će djecu sigurno obradovati.

Sretna familija

“Džejlana ima devet godina, a Adnan 13 – ona je odlična učenica, a Adnan je dobar. Za oboje bih želio da nastave školovanje, da upišu fakultete i sebi stvore dobar život, a ja sam im uvijek podrška. Ja sam isto ovo radio i kad je majka bila živa, razgovarao sam sa Džejlanom, savjetovao je, kupovao joj. To bih radio u bilo kojim okolnostima. Da sam slušao šta će narod reći, vjerovatno ništa od ovoga ne bi bilo, već bih odustao isprepadan od te priče. Slušao sam ja ljude, ali sam razmišljao i donosio odluke sam. Jer mnogi su mi govorili da li trebam to da radim, bili pesimisti, pitali su pa kako ću ja to sve. Ali ja to i mogu I želim”, kategoričan je Safet.

Priča nam da je, mimo činjenice što je morao ispuniti određene uslove kako bi dobio starateljstvo, i sam sebe testirao.

“Sam sebe sam testirao jedan mjesec dana, razmišljao sam, ako Džejlani ne bude dobro sa mnom, ja bih pristao na to da ona ode u dom kao što su SOS Dječija sela, to je jedna vrhunska ustanova, ali s druge strane tu ipak nema pravu porodiocu, sve je to kao škola, ali sigurno ne bi imala ove životne situacije koje ima sada. Da nisam sve dobro odradio za nju, ja bih pristao, ali jesam, položio sam i vlastiti test. I najvažnije mi je da je ona sretna, da su oboje sretni”, kaže Safet.

Njih troje, a već sutra i četvero, sretna su familija, koja dijeli dobro i loše. Prošli su iskušenja i savladali mnoge bitke, iako im neke tek predstoje. Stvoriti novi dom, jer su najveći dio života proveli u kolektivnom centru u zgradi zvanoj “Balkan”.

Novi dom

“Kad su se roditelji razveli majka je tražila smještaj, takva je procedura bila, pa smo ovdje od 2008. u kolektivnom centru. Tu smo smješteni, kao privremeno, a ostali smo do dana današnjeg. Jedan od uslova da budu sa mnom uopšte jeste da imaju adekvatan smještaj , a socijalno je ustanovilo da ‘Balkan’ nije adekvatan smještaj i da trebamo hitno preseliti negdje i oni rade na tome da dobijemo stan. Međutim i to će biti privremeno”, ispričao nam je Safet.

U međuvremenu se zaposlio u goraždanskoj Tvornici alata, a prethodno je prošao kroz program stručnog osposobljavanja koji je provela organizacija World Vision BiH.

“To je također bio jedan od uslova da dobijem starateljstvo, da imam posao, što je normalno. Cijela priča je počela od World Visiona. Meni je danas cilj da ostanem i napredujem u mojoj firmi u Tvornici alata, gdje sam jako zadovoljan, mimo toga želio bih jednog dana postati dobar prodavač, da imam svoj web shop jer bavim se time u slobodno vrijeme kao i kriptovalutama, a može se fino zaraditi. Imam dosta ideja i jedino što bih želio je proći neke edukacije da se usavršim u svom poslu. Ništa mi nije teško – da mi je bilo teško ne bih izabrao da krenem ovim putem”, kaže Safet.
rtv bpk