Vijesti iz šaha

U nedjelju je u Pljevljima (Crna Gora) održan 7. Memorijalni šahovski turnir „Da ih ne zaboravimo“ Pljevlja 2019 gdje su u konkurenciji 54 šahistai šahistkinja nastupila i dva člana Šahovskog kluba „Goražde“ i to: međunarodni majstorski kandidat Bajro Obuća i Mumin Mirvić.
U izuzetno jakoj konkurenciji (između ostalih nastupio i jedan velemajstor, jedan internacionalni majstor, četiri FIDE majstora i 41 igrač sa rejtingom FIDE) vrlodobar rezultat postigao je goraždanin Bajro Obuća osvojivši šest poena iz devet partija dok je i Mumin Mirvić postigao vrlo solidan rezultat.
Obuća je bio najusješniji bosanskohercegovački šahista na ovom turniru, pobijedivši čak četvoricu igrača sa boljim rejtingom. O snazi postignutih rezultata najbolje govori „rejting rezultat turnira“ po kojemu bi Obuća zaradio 42,8 a Mirvić 23,6 nova rejting poena.

U Lukavcu je proteklih dana održan 8. Međunarodni šahovski turnir „Lukavac 2019“. U konkurenciji 88 šahista i šahistkinja (među kojima osam sa međunarodnim titulama i 81 igrač sa rejtingom FIDE) nastupilo je i šest članova Šahovskog kluba „Goražde“ i to: FIDE majstor Efim Muratović, FIDE majstor Lazar Stavnjak, Elvis Peštek, Semir Pleh, Adnan Muratović i Ervin Smajić.
Najbolji rezultat od goraždanskih šahista postigao je FM Efim Muratović osvojivši izvanredno treće mjesto i treću redovnu nagradu a specijalnu nagradu osvojio je i Semir Pleh u kategoriji do rejtinga FIDE 1900.
FIDE rejting popravili su Semir Pleh koji je zaradio novih 31 poen a Ervin Smajić 17,6 poena.
Sve u svemu kontinuitet postizanja odličnih rezultata Šahovskog kluba „Goražde“ i njegovih članova se i dalje nastavlja.
Organizatorima sve čestitke za odličnu organizaciju turnira.