U Goraždu 14. decembra Internacionalni dječiji festival ‘Šta se pjesmom sanja’

Dvadeseti Internacionalni dječiji festival “Šta se pjesmom sanja – Goražde 2019.“ bit će održan 14. decembra, a planirana je izvedba 14 novih kompozicija učesnika iz BiH, Srbije, Crne Gore i Bugarske – potvrdila je Feni rukovodilac kulturno-umjetničkih djelatnosti JU Centar za kulturu Goražde Mensura Sijerčić.

– Za festival je i ove godine vladalo veliko interesovanje a selekcioni žiri je odabrao 14 kompozicija koje će biti izvedene na finalnoj večeri. Završeno je snimanje pjesama u Sarajevu, u toku je priprema scenografije, hora, revijalnog dijela i ostalih tehničkih detalja, kako bi jubilarni festival protekao na najljepši način – pojasnila je Sijerčić.

Dodala je da je riječ o jednoj od najznačajnijih manifestacija koje organizuje ova ustanova.

-Posebno je važan jer je za najmlađe, autorski je i internacionalnog karaktera. Njegujemo pravu dječiju pjesmu i animiramo izvođače i autore iz cijele BiH i šire regije. Moram istaći da smo što se toga tiče stvorili pravo bogatstvo, jednu veliku riznicu sa oko 300 najljepših dječijih pjesama kroz dosadašnje festivale, koju obogaćujemo svake godine i poklanjamo našim najmlađima – istakla je Sijerčić.

Prvi Festival dječije pjesme “Šta se pjesmom sanja” prvi put je održan ratne 1994. godine u opkoljenom Goraždu. U poslijeratnom periodu postao je jedan od prvih festivala na području BiH koji je dobio prefiks internacionalni, jer okuplja autore i izvođače sa širih prostora regiona. Na dosadašnjim festivalima učestvovali su oni iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Bugarske, Makedonije i drugih zemalja.

Manifestacija je od relevantnih muzičkih stručnjaka dobila visoke ocjene.

Pokrovitelji i ovogodišnjeg festivala su Grad Goražde, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde te Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

FENA