U Općini Pale u FBiH otvoren Agro-kulturni centar

Članice Udruženja za ruralni razvoj općine Pale u FBiH u ovom  dijelu BPK otvorile su   Agro-kulturni centar. Projekat je realiziran uz podršku lokalne zajednice, Vlade BPK i IFAD-a.

Po riječima predsjednice udruženja Aide Crnčalo, u izgradnju i sanaciju objekta uložena su značajna sredstva, a još je važnija svrha ovog višenamjenskog objekta.

„, Kao udurženje koje gaji našu tradiciju, kulturu i običaje u sklopu centra uredili smo bosansku sobu, sa  detaljima specifičnim za  bh. kulturu i tradiciju. Takođe, dio objekta namjenili smo za održavanje određenih radionica i kurseva. U prethodnom periodu   kroz  projekte UNDP-a organizirali smo edukaciju krojenja i  šivenja za 21 ženu iz lokalne zajednice, i u sklopu istog nabavili četir industrijske šivače mašine, koje će se i dalje koristiti za nove edukacije“ – pojasnila je Crnčalo.

Istakla je da je prije tri godine nastala ideja koja u fokusu ima promociju tradicionalne bosanske kuhinje i tradicionalne pjesme.

„ Tako smo i ove godine uz otvaranje Agro-kulturnog centra priredili druženje žena  koje su uveličale i žene iz Goražda, Sarajeva, Živinica, Ustikoline. Planiramo nastaviti tu tradiciju s ciljem očuvanja narodnih običaja, promocije gastro ponude karakteristične za ovaj kraj te žene kao stuba porodice, društva i razvoja“  – istakla je predsjednica Udruženja žena za ruralni razvoj općine Pale u FBiH.