Goraždanin Fadil Salković prije 40 godina bio dio ekipe filma “Snaga 10 s Navarona”

Pune četiri decenije prošle su od snimanja filma “Snaga 10 s Navarona” u kojem se, u ulozi pratioca četničkog vojvode, pojavljuje Goraždanin Fadil Salković.

Sasvim slučajno, na poziv prijatelja, otišao je na kasting u gradski park u Rijeci, gdje je bio na školovanju. Nije siguran koliku je ulogu odigrala mladalačka brada koju je tada, kao 21-godišnjak, nosio, ali je već sutradan špartao brdom Platak iznad Rijeke, gdje se snimao dio filma s legendarnom glumačkom postavom.

– U mojoj mladosti kino u Goraždu bilo je veoma popularno, svjetske glumce vidio bih samo na platnu, a tamo sam dobio priliku da ih uživo sretnem i upoznam. Znao sam za Franka Nera (Franco Nero), Roberta Šoua (Shaw), Barbara Bah (Bach) je igrala Bondovu djevojku, a bila je udata za legendarnog bubnjara “Beatlesa” Ringa Stara (Starr), a Ričarda Kila (Richard Kiel) viđao sam u filmovima o Džejmsu Bondu – govori Fadil.

Radnja filma vezana je za Drugi svjetski rat i dolazak odreda 10 u Jugoslaviju, gdje ima zadatak srušiti most, ali se najprije mora obračunati s agentom u vlastitim redovima. Odred 10 se, greškom, priključuje partizanima, koji su, ustvari, bili prerušeni četnici. Među njima je bio i Fadil.

– Do kraja filma ide diverzija na Jablaničkom jezeru, oslobađanje pripadnika odreda iz ruku okupatora. Ja sam učestvovao samo kod Rijeke, a dalje, u Jablanici i na Đurđevića Tari, zbog škole, nisam mogao. U ovoj sceni s fotografije, ja sam bio kao pratilac onoga na zemlji. Grdosija, bolan. Ričard Kil imao je 2,20 metara. Imam negdje i sliku s njim. Harison Ford je tada tek počinjao da glumi. Žao mi je što se nisam i s njim uslikao, ali nije mi tada bio interesantan – govori Salković.

Osim lijepih uspomena i ostvarenja dječačkog sna, na brdima iznad Rijeke Fadil je zaradio i solidan džeparac. Dnevnicu bi najlakše zaradio kada bi glavni glumac pretjerao s alkoholom pa je snimanje odgađano, dok je mnogo teže bilo po nekoliko puta ponavljati juriš niz Platak, jer se prethodna scena ne bi svidjela reditelju Gaju Hamiltonu (Guy).

Farmerice za dnevnicu

– Statirao sam dvadesetak dana, a prvu scenu sam snimio na svoj rođendan, 21. oktobra 1977. Snimali ili ne, imali smo dnevnicu za koju sam mogao kupiti dobre farmerice – kaže nam Fadil Salković.

gorazde online