Grad Goražde I Opština Novo Goražde nastavljaju uspješnu saradnju zajedničkom projektu koji finansira Vijeće Europe

Nakon što je uspješno realizovan projekat ‘’Goraždanska štamparija  1519-1523’’ koji je podržan od strane Vijeća Europe, Grad Goražde i Opština Novo Goražde nastavljaju sa novim aktivnostima u sklopu druge faze projekta, a koje se odnose na saradnju i sektor omladinskih politika.

Tako je danas u Maloj sali Gradske uprave Goražde organizovano potpisivanje Memoranduma o saradnji Grada Goražda i Opštine Novo Goražde na ovom projektu kojeg su potpisali gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović i načelnica Novog Goražda Mila Petković.

Cilj ovih aktivnosti koje su podržane od strane Vijeća Europe jeste upravo afirmacija pozitivnih vrijednosti lokalnih zajednica u BiH u cilju približavanja ulaska u EU. Nešto više o današnjem potpisivanju Memoranduma u izjavi za medije kazali su gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović i načelnica Novog Goražda Mila Petković.

”Vijeće Europe već duži vremenski period finansira projekte koji imaju za cilj pružanje podrške pomirenju i poboljšanju međuopštinske saradnje koje su podijeljene entitetskom linijom. Danas smo potpisali memorandum koji predstavlja implementaciju jednog takvog projekta koji se odnosi na unaprijeđenje kvaliteta života djece predškolskog uzrasta i pored saradnje dvije lokalne zajednice cilj je da se kupi potreban imobilijar za dječija igrališta kako bi pospiješila druženja djece i roditelja Goražda i Novog Goražda. Dosadašnja saradnja sa Gradom Goraždem je na zavidnom nivou i nadam se da će tako i ostati.” – naglasila je u izjavi za medije načelnica Novog Goražda Mila Petković.

”Nastavljamo jako dobru saradnju sa Novim Goraždem i do sada smo realizovali niz projekata i načelnica Mila Petković u svim projektima pokazala se korektnom i radićemo i sarađivati i dalje. Očekuje nas jedan ogorman projekat, a to je izgradnja kolektora otpadnih voda sa prečistačem na lokalitetu Vitkovići-Goražde-Novo Goražde, koji realizujemo sa Svjetskom bankom i Vladom Češke, a u koji su uključeni i Opština Novo Goražde i HE Višegrad. Ovaj projekat za koji je danas potpisan Memorandum nije nešto velik ali šalje jednu lijepu poruku pogotovo što ćemo uložiti sredstva u projekte mladih, tačnije u nabavku imobilijara za dječija igrališta čija je poruka širenje osjećaja tolerancije i razumijevanja među ljudima, bez obzira na vjersku, nacionalnu, rasnu ili drugu pripadnost i mi smo primjer lokalnih zajednica, gdje nemamo nikakvih incidenata ali i želimo da ubuduće nastavimo našu saradnju. Jako smo zadovljni saradnjom, a i ovim projektom jer ćemo sredstva uložiti u poboljšanje života naših mladih.” – istako je  gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović.