Lažno znanje se plaća i do 500 KM

Studenti u BiH otkrili su odavno lakši način da dobiju prolaznu ocjenu pa su za seminarski rad, umjesto da zagriju stolicu, spremni kupiti već gotove seminarske, magistarske, pa i doktorske radove.

Profesori upozoravaju da je ovo jedan od razloga zbog kojih imamo loše kadrove. S jedne strane, ne biraju sredstva da dođu do cilja, a s druge mogu načiniti veću štetu drugima nego sebi.

Težina materije

Gotovi diplomski, seminarski, esejski, ali i doktorski radovi nude se iz skoro svih naučnih oblasti. Između ostalog, tu su i biologija, ekonomija, geografija, politika, sport, zdravlje….

Za seminarski rad tako je potrebno izdvojiti od 15 do 50 maraka, a maturski radovi mogu se kupiti za svega 40 KM. Diplomski i magistarski radovi su dosta skuplji. Pa se za gotov diplomski rad izdvaja i do 300 maraka, a za master i do urnebesnih 500 KM. Doktorski radovi se kreću od 500 KM pa naviše.

Jedan od mnogobrojnih oglasa koje smo pronašli na internetu nudi izradu kvalitetnih raznovrsnih radova po cijeni od 15 do 500 maraka, a sve zavisno od težine materije i zahtjeva naručioca.

Žiroračun

– Brzo i povoljno pisanje. Ukoliko nemate vremena da sami napišete rad ili da čekate izradu rada, mi vam nudimo mogućnost da odmah kupite seminarski rad na neke od ponuđenih tema, koje vi dalje možete dopuniti, mijenjati, ali i prilagođavati svom stilu pisanja. Uz svaki seminarski rad ide i prezentacija gratis u power pointu – glasio je jedan od oglasa.

Putem društvenih mreža stupili smo u kontakt s nekoliko osoba koje pružaju ovakve usluge. Neki su nam kazali da se plaćanje vrši putem žiroračuna.

Ministrica obrazovanja KS Zineta Bogunić za „Avaz“ je kazala da se nekako po analogiji počelo kupovati sve.

– Kada se kupuju diplome, sve je onda na prodaju, od ispričnica za opravdanje odsustva s nastave, seminarskih, diplomskih, magistarskih radova. To je odraz društvenog poimanja da se sve može kupiti. Međutim, iako to nije uzelo prevelikog maha, ipak se na vrijeme treba stati ukraj promjeni sistema vrijednosti i sankcionirati i kupce i prodavače ovih falsifikata – kazala je Bogunić.

Ajanović: Trguje se esejima, ali i diplomama

Dekan Stomatološkog fakulteta Muhamed Ajanović kazao je da je činjenica i tužna svakodnevnica da se izrada eseja i diplomskih radova nudi putem društvenih mreža.

– Nudi se i putem internet-stranica za prodaju, što predstavlja akt plagijarizma, prevare i povrede etičkih regula. Mislim da nedostaje adekvatna zakonska i etička sankcija, nedovoljan i nekvalitetan rad na relaciji mentor i kandidat kao i stanje društva koje dozvoljava da se ne samo trguje esejima i diplomskim radovima već i diplomama – kazao je Ajanović.

Najčešće cijene

15 do 50 KM – seminarski rad

15 do 40 KM – maturski rad

50 do 300 KM – diplomski rad

100 do 500 KM – master rad

50 do 300 KM – istraživački rad

10 do 50 KM – esejski rad

avaz.ba