Kanton Sarajevo: Kazne do 900 KM za upotrebu pirotehničkih sredstava

Uoči predstojećih vjerskih i novogodišnjih praznika, očekivana je pojava nabavke, preprodaje i upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava, čime se narušavaju javni red i mir, uznemiravaju građani, a nisu rijetki slučajevi povređivanja, naročito osoba mlađe životne dobi.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) napominju da je posjedovanje, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi, kao i drugih pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnog organa, prekršaj koji je propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

U navedenim slučajevima za učinioce su predviđene kazne od 300 do 900 KM (prekršaj iz člana 8. stav 3 tačka (i) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira), a za roditelje – usvojioce, odnosno staratelje maloljetnih prekršilaca prekršajne sankcije su od 400 do 1.200 KM (prekršaj iz člana 8. stav (4) tačka (f) istog Zakona).

Da bi se ova štetna i opasna pojava preduprijedila i da bi se izbjegle neželjene posljedice, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo preduzet će  planske mjere i radnje kroz angažiranje policijskih službenika u uniformi i građanskim odijelima na lokacijama gdje se može očekivati preprodaja i upotreba pirotehničkih sredstava.

Također, u saradnji s nadležnim inspekcijama, provodit će se aktivnosti radi preventivnog djelovanja i onemogućavanja preprodaje spomenutih sredstava, uz preduzimanje zakonskih mjera prema osobama koje se time bave.

Uprava policije apeluje na građane, a posebno na roditelje, da poduzmu sve kako bi se korištenje pirotehničkih sredstava izbjeglo, a time i spriječilo eventualno povređivanje osoba, kao i sve druge neželjene posljedice do kojih dolazi korištenjem pirotehničkih sredstava, saopćeno je iz Uprave policije MUP-a KS.

MUP KS