Pojačane mjere policije zbog upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava

Službenici Policijske stanice Goražde provode pojačane mjere i aktivnosti kako bi se na najmanju moguću mjeru smanjila mogućnost nabavke i preprodaje petardi i drugih pirotehničkih sredstava, ali i njihove upotrebe. IZ MUP-a podjećaju da je posjedovanje na javnom mjestu, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi, kao i drugih pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnog organa, prekršaj definisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.

„S obzirom da se bliže novogodišnji praznici  za očekivati je mogućnost nabavke i preprodaje petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Njihovom upotrebom narušava se javni red i mir, uznemiravaju građani, a vrlo često dolazi do povređivanja, a posebno osoba mlađe životne dobi“, ističe Senad Hodović, zamjenik komandira Policijske stanice Goražde.

Podsjeća da je posjedovanje , paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi, kao i drugih pirotehničkih sredtava, bez odobrenja nadležnog organa, prekršaj definisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.

„Kada maloljetna osoba počini navedenu vrstu prekršaja propisana je kazna za roditelja , odnosno staratelja maloljetnika. Apelujemo na građane, a posebno na roditelje, da poduzmu sve kako bi se korištenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava svelo na najmanju  moguću mjeru, a samim  tim i izbjeglo povređivanje osoba, kao i sve druge neželjene posljedice“, kaže Hodović.