U sklopu programa „Omladinska banka Goražde“ U 2019. godini uspješno realizovano šest projekata

U okviru programa „Omladinska banka Goražde“, koju partnerski podržavaju Grad Goražde i Fondacija Mozaik, u Velikoj sali Gradske uprave danas je organizovana promocija rezultata Omladinske banke Goražde u 2019. godini i svih proteklih godina od kada Omladinska banka realizuje projekte na području našeg Grada, kao i uručenje priznanja i zahvalnica svima onima koji su učestvovali u pomenutom programu.

Promociji su prisustvovali predstavnici Fondacije Mozaik, Gradske uprave Grada Goražda na čelu sa gradonačelnikom dr.sci. Muhamedom Ramovićem, te predstavnici neformalnih grupa mladih.  Program Omladinske banke i u ovoj godini kao i u prethodnih šest podržao je Grad Goražde koji je bio partner Fondaciji Mozaik prilikom realizacije istog.

U sklopu projekta Omladinska banka Goražde u 2019. godini podržano je šest projekata mladih sa područja Goražda. Ukupna vrijednost realizovanih projekata iznosi 12.836,68 KM, od kojih je iznos od 4.850,00 KM obezbijeđen kao doprinos neformalnih grupa iz lokalne zajednice, sa iznosom od 3.194,47 KM projekti su podržani od strane Fondacije Mozaik, te 4.792,21 KM je obezbijedio Grad Goražde. Riječ je o projektima naziva ”Izađi vani, sada imaš gdje!”, ”Okupimo se, budimo zajedno!”, ”Zvuk Gluhe sobe”, ”Putujući teatar”, ”Ultimate frisbee Goražde” i ”Goražde 5K”.

Program Omladinske banke za cilj ima da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih i u proteklih sedam godina na području našeg Grada u okviru Omladinske banke realizovano je 39 projekata čija je ukupna vrijednost 110.708,97 KM.

Današnjoj svečanosti promocije rezultata prisustvovao je i gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović koji je prilikom obraćanja čestitao mladima na realizaciji projekata, te se zahvalio Fondaciji Mozaik na uspješnoj saradnji u proteklim godinama.

Govoreći o projektima Omladinske banke pomoćnik Gradonačelnika Sanid Zirak u izjavi za medije je naglasio – ”Izuzetno smo zadovoljni sa projektima Omladinske banke, jer imamo konstruktivnu i vrlo afirmativnu saradnju. Fondacija Mozaik je jedna od ozbiljnijih organizacija koja djeluje sa nivoa institucija BiH i ima dobru saradnju sa institucijama od lokalnog do državnog nivoa. Princip je ovdje jednostavan. Ukoliko omladinska udruženja sa područja XY lokalne zajednice apliciraju sa određenim projektima to institucija lokalne zajednice XY prepozna da je od interesa i da se nalazi u njihovim strateškim planovima, aplicira se sa 50%