Štrajk upozorenja u srednjim školama i ustanovama kulture u Sarajevu

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, Kantonalni odbor Sarajevo, organizirat će danas štrajk upozorenja u svim srednjim školama i ustanovama kulture u Kantonu Sarajevo. Štrajk upozorenja bit će održan u 11 sati u Domu sindikata u Sarajevu.

Razlog štrajka upozorenja je činjenica da je Vlada Kantona Sarajevo ignorirala zahtjeve sindikata oko definiranja osnovice za obračun plaće u 2020. godini u iznosu od 330 KM.

– Vlada Kantona Sarajevo ostala je gluha i nijema na naše zahtjeve i utvrdila Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu bez uvažavanja naših opravdanih zahtjeva. Ovaj štrajk upozorenja podržalo je 2.590 članova sindikata i koji su svojim potpisima dali za pravo sindikatu, a time i garanciju da će učestvovati u akcijama sindikata – naveli su u saopćenju iz Sindikata.

Predsjednik Sindikata Faruk Bešlić jučer je rekao da su u septembru pregovarali s Vladom KS i da su im, umjesto traženih 330, nudili 316 KM.

– Hoće da lome sindikate. Neka premijer Edin Forto pokaže prstom gdje je povećao plaće. Prešutio je i svi su prešutjeli da su doktorima povećali plaće za tri posto. Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je ljetos rekao da je osnovica od 330 KM realna. Ko je sad slagao? Tražimo više plaće. Također, na tematskoj sjednici su rekli da će ulagati u obrazovanje, e pa, gospodo, evo vam prilike – kaže Bešlić.

On je istakao da se, ukoliko ne dođe do ispunjenja njihovih zahtjeva, može desiti da prosvjetari ne završe školsku godinu.

– O elementima i razlozima upoznata je kompletna Vlada i sve znaju. Nas interesira samo povećanje plaća. Vlada je dužna napraviti sistem koji funkcionira. Od budžeta od milijardu, za povećanje plaća potrebno je svega 2,8 miliona KM – zaključio je Bešlić.

avaz