Aida Bukva: Zbog uloge Pipe niko me ne smatra ozbiljnom glumicom

Luckasta i vedra bh. glumica Aida Bukva dio je ekipe koja proteklih dana publici predstavlja komad “Misija moguće”. Riječ je o urnebesnoj komediji u kojoj Aida scenu dijeli s Mirzom Mušijom i Almirom Čehajićem Batkom.

Dok se pripremala za izlazak pred publiku u Goraždu, Aida je za Klix.ba govorila o tome koliko je uloga Pipe u seriji “Seks i selo” obilježila njenu karijeru. U teatarskom komadu “Misija moguće” glumci na izuzetno duhovit način pokazuju kako često budemo zavedeni trivijalnim pitanjima dok pored nas prolazi život i tako sve do pred kraj predstave kada se desi zaokret.

“Jako se radujem gostovanju u Goraždu. Generalno, zadovoljna sam onim što mi je donijela 2019., nije to bila traumatična godina kako zna biti. Nisam neko ko donosi planove i drži se novogodišnjih odluka. Ako nešto trebam da siječem, siječem odmah, ne čekam Novu godinu za to”, kaže Bukva.

Na pitanje postoji li šansa da se nastave snimati nove epizode serije “Seks i selo”, Bukva kaže da ne zna mnogo o tome, da samo postoje naznake.

“Znam da je Batko spominjao da postoji ponuda da se nastavi snimati serija, ali ne znam ništa više. Sve je još neizvjesno”, kaže Bukva.

Svojevremeno ova glumica goraždanskih korjena izjavila je da ima jako znatiželjan um, u kojem bruji bezbroj pitanja i roje se razni pojmovi.

“Tako je. Najčešće se prepitujem kada su emocije u pitanju. Muškarci smatraju da će duh da ih ispuni, a žene misle da su to emocije i ljubav. Neki dan sam razmišljala o tome kako se stalno nagrađuju muškarci, a nigdje nema žena. Ne postoji nijedna žena koja sve svoje vrijeme posvećuje karijeri, za razliku od muškaraca kojima je to omogućeno. Mi, žene im dajemo vjetar u leđa. Kao svaka žena, i ja sam stalno prepuna tih distrakcija”, pojašnjava Bukva.

Mada se, kako kaže, dosta razlikuje na sceni i privatno, ipak je to na neki način povezano.

“Imam potrebu da imam svoj svijet za koji se ne zna, tako se osjećam zaštićeno i nemam potrebu da taj svijet dijelim s javnošću. Međutim, jedno podrazumjeva drugo, moj će glumački nastup biti ocrtan mojim karakterom, iskustvom, ponašanjem. To je paradoksalno, koliko je slično, toliko nije”, govori Bukva.

Evocirali smo i uspomene na ulogu Pipe koja je, kako kaže, obilježila njen život.

“Jeste, ta me uloga obilježila u smislu da me niko ne smatra ozbiljnom glumicom. A to nije tako, ali se to više nikome ne može dokazati. No, nije to samo kod nas, nikad nijedna komdija nije dobila Oscara niti će ga dobiti koliko god bila kvalitetna. Ljudi misle kako se humorom gubi na kvaliteti, što je netačno. Samo ozbiljne uloge su nagrađivane, a sve druge su neozbiljne, što je veliki problem”, mišljenja je Bukva.