Mladi Goražda obezbjedili 333 paketića za djecu socijalnih kategorija

Neformalna grupa  mladih koju čine vijeća učenika I omladinska udruženja sa područja BPK  Goražde u Centru za kulturu danas je organizirala podjelu novogodišnjih paketića za  djecu iz socijalno najugroženijih kategorija.

Kruna je to velike akcije  prikupljanja slatkiša I igračaka koju su proveli u saradnji sa sugrađanima, poslovnim subjektima I organizacijom World Vision. Mladi su ponosni što su uspjeli ostvariti svoj cilj – ne ostaviti ni jedno dijete bez paketića.

“ Akcija je protekla izuzetno dobro, zaodovoljni smo rezultatima . Naš prvobitni cilj je bio da obezbjedimo oko 300 paketića  što je premašeno I obezbejdili smo 333 paketića. Uz to, prikupljeni novac je otišao u jedan fond  tako da ćemo kupiti i 15 paketa osnovnih  životnih namirnica za isto toliko porodica, kojima je to najpotrebnije, tako da ćemo im pomoći bar za neko vrijeme. Znamo da to nije konačno I pravo riješenje ali ovo je naš način da bar malo ublažimo težinu njihove socijalne situacije” – kazala je članica neformalne grupe mladih Ema Tutić.

Mladi Goraždani zahvalni su svima koji su dali doprinos da se ova akcija uspješno realizuje.

“ Ovi mladi ljudi su odlučili da naprave jednu akciju  kojom će izmamiti osmjehe djeci kojoj je to najpotrebnije. U trgovinama I ugostiteljskim objektima prikupljali smo slatkiše, igračke ili novac. Novac za paketiće prikupljan je I  srednjim školama, prodavali smo I kolačiće kako bi I na taj način naši sugrađani mogli dati svoj doprinos ovoj akciji.  Uz  pomoć Centra za socijalni rad dobili smo tačne informacije  o broju  djece koja  dolaze iz tih najranjivijih kategorija,  jer svakom djetetu je drago da dobije paketić. Osmjesi koje smo vidjeli danas na njihovim licima potvrdili su da smo učinili pravu stvar” – kazala je Tutić.

Dodala je da je u okviru ove kacije podjela paketića jučer obavljena u udruženjima  koja okupljaju osobe sa invaliditetom , dio paketića  predate  je u Resursni centar, a narednih dana podjela novogodišnjih paketića bit će obavljena I u ruralnim područjima.