Komisija odbila imenovanje Mlađena Božovića na mjesto ministra za ljudska prava

Četiri člana komisije su bila za imenovanje, četiri protiv, a dva su bila suzdržana.

Božović je između ostalog odgovarao na pitanja komisije kroz koja je vršen rez njegovih stajališta i mogućih politika koje bi mogle biti implementirane za vrijeme trajanja mandata.Božović nije odgovorio na neka pitanja, između ostalog i na pitanje da li smatra da se težina migrantske krize treba rasporediti na cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine.

Član komisije Mirsad Kukić iz PDA smatrao je da su pojedina pitanja, uključujući i spomenuto o migracijama, nekorektna s obzirom na to da se svi kandidati ne tretiraju jednako, dodavši kako je Božović dobar kandidat.

Kukić je kazao da pitanje o migrantima nije na mjestu jer Božović ne može o tome odlučivati s obzirom na to da se problem migranata rješava na nivou cijelog Vijeća ministara.Branislav Borenović iz PDP-a se nije složio pa se pitao zašto komisija uopće postoji predloživši da se ona poništi, jer je gubljenje vremena. Razlog tome vidi u manjku adekvatnih odgovora na postavljena pitanja prema kandidatima.

Saša Magazinović iz SDP-a je kazao da je uloga komisije opravdana zbog toga što je, kako kaže, proces postavljanja pitanja pokazao da dobar dio odabranih ministara ne zna šta radi.

Nenad Nešić iz DNS-a je rekao da se od sjednice napravio cirkus, odnosno da je to bar bio pokušaj s obzirom da migranti nisu u nadležnosti ministarstva koje Božović još nije ni preuzeo.

Uloga članova komisije bila je razmatranje podobnosti i davanje preporuke za potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

Njihovo mišljenje nije obavezujuće jer konačnu riječ donosi Parlament koji zasjeda 16. januara.

Ostale ministre imenovao je Zastupnički dom PSBiH 23. decembra, ali budući da prije imenovanja slijedi saslušanje u nadležnoj komisiji, to nije bilo moguće učiniti za Božovića, jer Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) do tog datuma nije završila provjere tog kandidata.
klix