Amir Polovina, zaštitnik Koline i nogometa Ustikoline: Od ekonoma i kosca do trenera i predsjednika

Prije 64 godine Ustikolina je dobila svoj nogometni klub. Na Drini, nizvodno od Foče, rođen je Nogometni klub Kolina, klub iz mjesta u kojem je rođen Miloš Nedić, a za čiju budućnost danas uglavnom brine jedan čovjek.

Amir Polovina je čuvar nogometa u ovom mjestu na Drini i pitanje je da li bi danas dječaci u Ustikolini trčali za “bubamarom” i sanjali da jednog dana postanu nogometaši i predstavljaju svoj kraj, a potom i domovinu na nogometnim terenima da nema entuzijazma ovog čovjeka. Već dugo Amir vodi tešku bitku za spas nogometa u Ustikolini i očuvanje Koline. Pristao je bit će sve što Kolini treba. Predsjednik, ekonom, trener, kosac…

Finansije jedina prepreka do Druge lige FBiH

“Sve što treba, ja sam tu za ovaj klub”, spremno odgovara Polovina i kaže da je finansijska situacija u Kolini veoma teška, ali da on ne misli odustati.

“Što se tiče finansijske situacije nije se mnogo toga promijenilo. Uveo sam malo nekog reda i discipline u klub. Što se tiče igrača, s njima imam korektan odnos. Pokušavamo se izboriti kako god umijemo, ponavljam, finansijska situacija nije dobra, ali prvi smo na tabeli, ne bismo trebali imati problema, dvije odlučujuće utakmice igramo kući. Pokušat ćemo svim silama ući u Drugu ligu FBiH. Imamo obećanja od nekih ljudi u slučaju promocije, neki su nam pomogli u posljednjem momentu da klub opstane”, ističe Polovina.

Kolina je ponovo lider na tabeli Kantonalne lige Bosanskopodrinjskog kantona. Prošle sezone ovaj klub je bio najbolji, ali je odustao od takmičenja u Drugoj ligi Federacije BiH zbog nedostatka novačnih sredstava.

“Neke ljude stvarno moram izdvojiti, ljude koji su priskočili u posljednjem momentu da pomognu, kada sam ja već počeo da se gubim u tim silnim problemima. Nisam znao šta ću i kako ću, stizale su obaveze koje sam morao izmiriti, prema sudijama, prema savezima. Prvi je u pomoć priskočio Muhidin Raščić koji je uplatio 1.500 KM, jer je vidio u kakvoj smo situaciji. Mensud Pekmez i Bahrudin Delić su stali uz mene i imamo obećanja od nekih sponzora iz Sarajeva koji bi htjeli da nam pomognu ako uđemo u Drugu ligu FBiH. Pomogao nam je i gradonačelnik i nadam se da nas čekaju bolji dani. Da se klub podigne na malo više grane. Svjesni smo da moramo dovesti još igrača kako bismo mogli igrati Drugu ligu FBiH”, ističe Polovina.

Pred utakmicu na domaćem terenu Polovina mora markirati stadion, nacrtati linije, postaviti mreže, oprati dresove igračima, spremiti opremu, a potom voditi ekipu pored aut-linije. Nije mu teško, u Kolini je napravio prve nogometne korake i ona je zauvijek ostala u njegovom srcu.

“Klub je pao na mene, ja sam sve. Predsjednik, ekonom, trener… Sve što treba, ja sam tu za klub. Čak i kada dođe utakmica na domaćem terenu, ja markiram stadion, crtam linije, postavljam mreže. Operem dresove igračima, pripremim opremu. Tu sam napravio prve nogometne korake, tu sam završio karijeru i ostala je Kolina u mom srcu. Ja sam se pokušavao skloniti, ali ne ide… Ne mogu da gledam da na stadionu nema ništa, da odem da prohodam, da nema terena, da je zarastao”, ističe Polovina.

Djeca ponovo igraju nogomet

Klub je nedavno ostao bez omladinskih kategorija, ali Polovina to nije mogao dozvoliti. Danas Kolina, zahvaljujući njegovom naporu, ponovo ima dvije omladinske selekcije.

“Istina je, Kolina u jednom trenutku nije imala omladinskog pogona. Kada sam se povukao, izgubili smo sve omladinske kategorije. Sada smo ih opet formirali, imamo pionire i pretpionire. Igramo i ovu Drinsku ligu, našu redovnu Kantonalnu i zimsku ligu. Sve utakmice zimske lige igramo na strani, nemamo dvorane, nemamo balon. To su djeca 2004/2005. godište, do 2011. godišta. Nemamo dovoljno kadeta. Imamo tri selekcije koje igraju redovno sve lige. Nisam odustao ni od jedne lige. Želim da djeca osjete i slast pobjede i gorčinu poraza, ali prije svega da se druže i da kvalitetno provode slobodno vrijeme”, kaže Polovina.

 

U ovom mjestu koje se smjestilo na ušću Koline u Drinu stasali su neki sjajni nogometaši, a Polovina ističe da među djecom koju on trenira postoje 3-4 dječaka na koje treba obratiti pažnju i pravilno ih usmjeriti, osigurati im uvjete za rad.

“Miloš Nedić, koji je igrao za Sarajevo, počeo je karijeru u Kolini, igrao je u Njemačkoj. Midhat Gluhačević je također igrao u Sarajevu i Njemačkoj. Ima šest-sedam igrača koji su ostavili trag u nogometu, a dolaze iz Koline. Ima talenta i sada. Nema puno djece, ali imaju 3-4 veoma talentovana dječaka. Da biste nešto napravili treba mnogo rada, ali potrebni su i uslovi. Zbog toga i govorimo o uslovima, zbog te djece, da bi ona mogla nešto uraditi”, ističe Polovina.

Plasman u Drugu ligu Federacije BiH Kolina će vjerovatno izboriti, ali ostaje pitanje da li će i drugu sezonu zaredom zbog finansijskih problema odustati od takmičenja. Polovina čvrsto vjeruje da ovaj put život sprema nešto ljepšu priču na istoku Bosne i Hercegovine.

klix.ba