Gotovo svi radnici Aluminija dobili otkaze, slijedi isplata otpremnina

Za januar je planirana Skupština dioničara koja će odlučiti o novoj ponudi Abraham grupe.

Uprava bivšeg giganta, kako ju je obavezao Nadzorni odbor, uručila je otkaze velikoj većini preostalih radnika, a osigurana su i sredstva za isplatu otpremnina. Iznos otpremnina utvrdit će na osnovu zakonskih određenja, kao što je to bilo i u septembru kad su otpremnine isplaćivanje za petstotinjak radnika kojima su tada uručeni otkazi.

Tom prilikom radnicima su isplaćivane otpremnine koje su u prosjeku iznosile 8.500 KM, a one koje će biti isplaćivane sada bit će nešto veće, jer su i preostali radnici većinom bili na bolje plaćenim radnim mjestima.

Za 17. januar sazvana je i Skupština dioničara Aluminija koja bi trebala odlučivati o novoj, revidiranoj, ponudi izaelske Abraham grupe koja zastupa kinesku kompaniju CMEC.

Ponuda Abraham grupe bazirana je na iznajmljivanju postrojenja, prvenstveno livnice, te kako je poznato od ranije, ne predviđa kupovinu kompanije. Aluminiju je najvjerovatnije namijenjen stečaj.

Podsjećamo, nekad najbogatijoj hercegovačkoj kompaniji zbog dugova većih od 400 miliona KM 10. jula isključena je struja, a početkom septembra kompanija koja je ranije imala 900 radnika uručila je otkaze za dvije trećine njih.

klix.ba