Obuća: Sve podsjeća na dešavanja u KS u režiji Naše stranke i Naroda i Pravde

Nezavisni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) najavio je mogućnost generalnog štrajka, nakon što s pregovaračkim timom Vlade BPK nije postignut dogovor o potpisivanju granskog kolektivnog ugovora.

Iz sindikata su upozorili da je generalni štrajk vrlo izvjestan nakon Nove godine te podsjetili da je raniji kolektivni ugovor istekao još u februaru 2019. U sindikatu zamjeraju i premijerki BPK Aidi Obući što je od šest sastanaka sindikata zdravstvenih radnika i pregovaračkog tima, prisustvovala samo na dva.

–  Shvatili su nas totalno neozbiljno. Ne mogu da se otmem dojmu da su se postavili totalno neodgovorno prema uspolenicima kojih je više od 300 u ovom sindikatu, a samim tim i prema građanima – kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Emir Baščelija.

Pored potpisivanja granskog kolektivnog ugovora, sindikat ima još dva zahtjeva.

– Dio zahtjeva koji se odnosio na bolje uvjete za uposlenike i pacijente, nabavljanje nove opreme i aparata te obnavljanje voznog parka Vlada BPK je ispunila. Međutim, u slučaju granskog kolektivnog ugovora nema pomaka – istakao je Baščelija.

S druge strane, premijerka Aida Obuća odgovara na prozivke.

– Pregovarački tim, pored mene, čine ministri finansija i zdravstva i još nekoliko ljudi upravo iz razloga da uvijek ima, tako da kažem, kvorum. Što se tiče mojih izostanaka, uvijek kada nisam bila prisutna, prethodno bih se izvinila. Jednom sam bila na putu u Turskoj, zatim sam imala smrtni slučaj u porodici, preminula mi je majka. U svakom sastanku vladin pregovarački tim imao je legitimitet – izjavila je Obuća.

Naglasila je kako je Vlada BPK i dosad učinila mnogo.

–   Finansirali smo kupovinu sanitetskog vozila što prethodne dvije vlade nisu uradile. Ukupno je za vozilo i nabavku opreme predviđeno 200.000 KM. Istovremeno, ulagali smo u Kantonalnu bolnicu, zatim u domove zdravlja i ambulante u Foči, Goraždu, Ustikolini… – istakla je Obuća.

Prema njenim riječima, Vlada BPK spremna je na potpisivanje novog kolektivnog ugovora, ali pod uvjetom da se finansijski ne optereti Zavod za javno zdravstvo BPK.

–  Spremni smo na kolektivni ugovor. No, eventualno opterećenje od 500.000 KM je previše. Mora se uraditi tačna procjena koja bi suma bila podnošljiva. Ne želimo da bilo koji strukovni sindikat bude u povlaštenom položaju. Dosad se dva puta povećavao koeficijent. Kao i u ostalim dijelovima BiH, i mi imamo problem s odlaskom ljekara kojima smo povećali koeficijent za 0,4 posto. To je, između ostalog, izazvalo reakciju sindikata – objašnjava Obuća.

I kao što to obično biva u BiH, nije isključena ni politička pozadina previranja u Goraždu.

–   Na čelu sindikata je predsjednik Općinskog odbora Naše stranke. Pored njega tu je i nekoliko članova Naroda i Pravde i sve mi se više čini da se dešavanja iz Kantona Sarajevo prenose na BPK – stav je Obuće.

 

Faktor