Parlament Pakistana raspravlja o migrantima u BiH: Žele vratiti gotovo 4.000 svojih državljana

U parlamentu Pakistana će se ove sedmice održati dvije sjednice na kojima će se raspravljati o 4.000 Pakistanaca koji se, prema podacima ministarstva vanjskih poslova te zemlje, nalaze u Bosni i Hercegovini, gdje čekaju priliku za daljnji put ka zapadnoj Evropi.

Članovi Stalnog odbora Senata za Pakistance u inozemstvu su, kako pišu tamošnji mediji, iznenađeni činjenicom da ilegalni pakistanski migranti radije biraju ostati “zarobljeni” u BiH, čekajući priliku za odlazak u zemlje članice Evropske unije (EU).

Iz ministarstva vanjskih poslova su obavijestili članove Stalnog odbora da je većina Pakistanaca koji se nalaze u BiH uništila svoje dokumente te da se suočavaju s “velikim poteškoćama u zatvorima”, ali da odbijaju bilo kakvu pomoć pakistanskih institucija.

Procjenjuju da se u BiH nalazi gotovo 4.000 pakistanskih državljana, koji se, kako navode, nalaze u migrantskom kampu Vučjak, udaljenom oko 400 kilometara od Ambasade Pakistana u BiH, što, podsjetit ćemo, nije tačna informacija, s obzirom na to da su migranti, uključujući i one koji dolaze iz Pakistana, premješteni iz Vučjaka u okolinu Sarajeva.

Članovi ovog odbora su, kako se navodi, iznenađeni informacijom da bh. vlasti nemaju dovoljno resursa za brigu o migrantima te da ne postoje tačne informacije o broju pakistanskih državljana u našoj zemlji.

– Oni su Pakistanci i dužnost je vlade da vodi brigu o njima te da ih vrati kući – kazao je predsjednik odbora Hilalur Rehman.

Odbor bi također trebao posvetiti pažnju problemu trgovine ljudima, koja je u porastu i koja, smatraju, sramoti tu zemlju. Tamošnje vlasti smatraju da postoji osnov za vjerovanje da i turističke agencije učestvuju u trgovini ljudima.

Procjenjuje se da gotovo 50.000 Pakistanaca, koji se trenutno nalaze u Turskoj, čeka povratak u zemlju, a između 50.000 i 60.000 državljana te zemlje čeka na povratak iz Saudijske Arabije.

avaz