Džaferović: Obilježavanje 9. januara kao dana RS neustavan čin i krivično djelo

Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. je početak svog zla u BiH, a taj čin je bio udar na ustavni poredak BiH i protivan je međunarodnom pravu – upozorio je Džaferović.

Ističe da su tog dana počeli genocid i masovni zločini na tlu BiH, što je potvrđeno brojnim odlukama Haškog tribunala i Suda BiH.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić naveo je da proglašenje Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. predstavlja momenat kada počinje realizacija projekta podjele BiH, razdvajanja građana u ovoj zemlji i stvaranja onoga što se danas zove entitet Republika Srpska.

– Do tog cilja se došlo etničkim čišćenjem, progonima, logorima, silovanjima, ubijanjima i genocidom, što nije nečiji subjektivan stav nego mišljenje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju – naglasio je Salkić.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović potcrtao je da politike u RS i dalje pokušavaju da, nešto što je proglašeno neustavnim i što je uvredljivo za druge narode, prikažu kao pravu istinu.

– To jednostavno nije tako i mislim da će današnja konferencija s naučnog, pravnog i političkog aspekta odgovoriti na pitanja koja godinama stoje otvorena – kazao je Dunović.

Konferenciju su organizirali Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla, Institut za istraživanje genocida Kanada, Institut za istraživanje zločina Univerziteta u Sarajevu, Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, Arhiv Tuzlanskog kantona, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” i Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

 

Avaz