Naučnici i političari u Sarajevu govore o posljedicama proglašenja Republike srpskog naroda BiH

U okviru ove međunarodne naučne konferencije upriličeno je i razgledanje izložbe fotografija posvećene genocidu u Srebrenici. Ovo je prva velika konferencija o ovoj temi kojoj se odazvalo 36 predavača iz osam zemalja.

Na konferenciji smo zatekli i Milana Dunovića, potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine koji poručuje da se istina konačno mora reći.

“Prošlo je 28 godina od samoproglašenja Republike srpskog naroda BiH i vidimo da politike u RS-u i dalje pokušavaju igrati tu priču da nešto što je proglašeno neustavnim i uvredljivim za druge narode, pokažu kao pravu istinu. To nije tako i današnja konferencija će s naučnog, političkog i pravnog aspekta odgovoriti na neka pitanja koja vise u zraku”, kazao je Dunović.

On dodaje da narodi u BiH poslije rata žive u vremenu u kojem se ratne posljedice pokušavaju istaći u medijskom prostoru.

“Pokušava se opravdati nešto što se opravdati ne može i mislim da je presuda Ustavnog suda BiH jasno rekla o čemu je riječ. Nepoštivanje presuda Ustavnog suda pokreće krivičnu odgovornost i ovo što se dešava u RS-u kada je riječ o 9. januaru je očito direktno i namjerno rušenje odluka Ustavnog suda. BiH je država svih grđana. RS treba biti entitet u kojem su narodi konstitutivni i ravnopravni svi građani. Ovakvim postupcima pokušava se narušiti etničnost svakog dijela BiH i zapravio se sije strah, što sigurno nije dobro za budućnost BiH”, naglasio je Dunović.

Današnja konferencija će biti usmjerena i na sagledavanje okolnosti i antiustavnih odluka koje su dovele do razaranja i genocida, kao i mogućih pravno-političkih implikacija presuda međunarodnih i nacionalnih sudova.

Među naučnicima iz drugih zemalja na konferenciji se danas našao i Zećir Ramčilović, potpredsjednik Skupštine Republike Sjeverne Makedonije, koji će prikazati kako su makedonski mediji vidjeli krizu u BiH devedesetih godina.

On je istakao kako narodi u BiH uvijek imaju velikog prijatelja u Makedoniji te kako će uvijek biti na strani istine.

“Samo istinom i priznavanjem istine možemo graditi međusobno povjerenje, a time i saradnju i prosperitet ovih prostora”, naglasio je Ramčilović.

Konferencija o posljedicama Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda BiH će trajati dva dana. Podsjećamo, konferenciju organiziraju Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla, u saradnji s Institutom za istraživanje genocida Kanada, Institutom za istraživanje zločina Univerziteta u Sarajevu, Centrom za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, Arhivom Tuzlanskog kantona, Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod” i Udruženjem Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

klix