Hasečić o dešavanjima u Idlibu: I od nas su odvajali naše kćerke, silovali, ubijali…

Izbjegličku dramu koja se dešava u Idlibu prati i predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić, koja je i sama žrtva silovanja u Višegradu, a koja smatra da sirijski civili prolaze golgote kakve je prolazio i narod Bosne i Hercegovine ‘90-ih godina

Deseci hiljada civila posljednjih dana izbjeglo je iz unutrašnjosti sirijske provincije Idlib ka turskoj granici.

Zbog napada snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih ruskih i proiranskih saveznika, civili iz Idliba i dalje migriraju u mjesta na samoj sirijsko-turskoj granici, piše Anadolu Agency (AA).

Izbjegličku dramu koja se dešava u Idlibu prati i predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić, koja je i sama žrtva silovanja u Višegradu, a koja smatra da sirijski civili prolaze golgote kakve je prolazio i narod Bosne i Hercegovine ‘90-ih godina.

Njen rodni Višegrad je prepoznatljiv po zlu koji su bošnjačkim civilima nanijeli agresorski vojnici, od zlostavljanja, silovanja, ubijanja, pa do spaljivanja civila u kućama, pa po tome nosi naziv i “Grad Živih Lomača”, dok je Drina najveća masovna grobnica Bošnjaka iz proteklog rata.

Hasečić je prošle godine posjetila pogranična područja u Turskoj gdje su smještene sirijske izbjeglice. Tamo je, kako je kazala, upoznala majke koje pokušavaju pronaći način da iz Sirije izbave kćerke.

– Tada sam shvatila da je situacija u Siriji slična onoj u našoj zemlji koja se dogodila ‘90-ih godina. Tada su i od nas odvajali naše kćerke, silovali, ubijali… Pa, sve me to podsjetilo na 1992, kao da je isti projekat u pitanju. Onaj koji se dogodio u BiH, samo ga je neko sada kopirao u Siriji.

Da međunarodna zajednica, Evropa i svijet žele da zaustave rat, ne bi se desila ni Srebrenica, rat u BiH – pojasnila je Hasečić.

Smatra da međunarodna zajednica nastavlja sa istom praksom – opominju, donose rezolucije na papiru, šalju humanitarnu pomoć i, na kraju, grad bude uništen.

– Koliko pratim situaciju, mislim da je to kopirani projekat iz BiH. Poručila bih onima koji su preživjeli i koji se nalaze izvan Sirije, da izlaze u javnost i govore o onom što su preživjeli i vidjeli. Da traže da se pokrenu istrage protiv počinilaca – kazala je Hasečić.

Prije početka sirijskog rata u Idlibu je živjelo dva miliona ljudi, a početkom rata broj stanovnika je prepolovljen zbog žestokih sukoba. U martu 2015. godine sirijske opozicione snage zauzele su Idlib i on je od tad svojevrsna utvrda sirijske opozicije.

Idlib je tako postao utočište prognanih, pa trenutno u toj sirijskoj regiji živi četiri miliona ljudi koji su meta stalnih režimskih i napada ruskih snaga koje su se u rat uključile u oktobru 2015. godine.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji. Od potpisivanja tog sporazuma u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je u protekloj godini raseljeno je više od 1,3 miliona ljudi.

 

Faktor