Djecu želi skloniti iz ludila u svijetu kompjutera i interneta

Kako bi pokušala spriječiti i definitivno protjerivanje umjetnosti iz grada na obalama Drine, te podstakla veliki broj mališana koji se rađaju sa talentom sa slikarstvo, Goraždanka Irma Gušo – Smajlhodžić planira otvaranje Škole crtanja. Nakon šest godina rada u školi, sa djecom, shvatila je da zbog trenutnog statusa umjetnika većina kreće nekim drugim putevima.

– Dok sam radila kao nastavnica otkrila sam mnogo talentovane djece. Za mjesec dana uradili smo 30 umjetničkih slika, imali izložbu za dan škole i te slike i sada su u prostorijama škole. Na žalost, ta djeca su upisala elektrotehniku, mašinstvo, jer umjetnost u Goraždu stvarno ne postoji. O školi crtanja razmišljam i zbog toga što mnoge kolege kažu da imaju problem sa mobitelima i internetom kod djece. Iz tog ludila treba djecu skloniti i bolje je da dijete provede dva sata crtajući, bojeći, razmišljajući, nego za kompjuterom – kaže Irma.

Na ovaj način ova akademska umjetnica pokušala bi promijeniti praksu da se talenat učenika nagradi peticom iz likovnog, te pomogla i ohrabrila mališane da ne odustaju od svojih snova. Talenat kojeg posjeduje otkrila je tek u četvrtom razredu srednje škole.

– U tom trenutku poginuo je Toše Proeski i iz ljubavi prema njegovoj muzici nacrtala sam njegov portret. Tad sam prvi put spoznala da ja to stvarno umijem – sjeća se Irma.

 

Avaz