Volonteri blizu granice BiH i Hrvatske napravili “sobu” usred šume za migrante

Kako je rekao njemački aktivista Dirk Planert, koji već mjesecima boravi u Krajini, u sobu može stati 15 osoba, a osigurali su im i peć na drva kako bi im bilo toplo.

“Na sreću kamp ‘džungla’ (Vučjak, op.a.) je zatvoren, ali bez obzira na to imamo pune ruke posla. Pronalazimo ljude u šumama, u blizini vanjske granice EU, koji su na putu ka EU ili ilegalno vraćeni iz Hrvatske. Redovno nailazimo na veće grupe mladih ljudi, među kojima ima žena i djece. Svaki dan nabavljamo različite stvari kako naša skladišta ne bi bila prazna. Paket drva za one koji spavaju vani ili u ruševinama košta 1,25 eura, paket koji sadrži obrok košta tri eura. U njemu su hljeb, voda, čokolada, sardina, med, jabuka, itd…”, rekao je Planert.

Pakete ostavljaju na različitim lokacijama gdje migranti borave, kao što su stare fabrike, ratne ruševine i šuma. Ističe da uprkos velikoj hladnoći i sada neki pokušavaju ići na “game”, ali većina ih čeka proljeće.

Uputio je apel donatorima koji im pomažu kazavši kako im nedostaju čizme broj 43 i 44, vreće za spavanje.

“Još uvijek imamo mnogo donacija za odjeću od donacija koje smo dobili prije Božića, tako da kupujemo samo stvari koje nismo dobili. Novca je vrlo malo, a hitno moramo kupovati stvari u sljedećih nekoliko dana. Molim vas pomozite kako bismo mogli nastaviti raditi za ljude koji su ugroženi. U Bosni je veoma hladno. Uz svaki euro donosite malo topline, svjetla i pun želudac. Hvala vam za svaku podršku”, napisao je Planert.

Objavio je i potresne fotografije migranata koji sjede u oronulim prostorijama oko vatre. Na staklima koja su porosila neko je napisao poruku za svoju majku “Mama, nedostaješ mi, volim te”.

Na području Krajine trenutno, osim volontera iz BiH, pomažu ljudi iz Njemačke, Austrije i Šivcarske.

klix.ba