Ministrica Bisera Turković traži da BiH hitno pomogne Turskoj sa 100.000 KM

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je u ime Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputila prijedlog da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine HITNO, na narednoj sjednici donese Zaključak da se odobre sredstva u iznosu od 100.000 KM (stotina hiljada KM) na ime pomoći Republici Turskoj i narodu Republike Turske, za otklanjanje posljedica razornog zemljotresa.

Republiku Tursku su od dana 24. januara 2020. godine, u njenom istočnom dijelu, pogodili snažni i razorni zemljotresi sa katastrofalnim posljedicama sa mnogo ljudskih žrtava i povrijeđenih, kao i razorenom imovinom. Nakon prvog razornog zemljotresa, u regiji se osjetilo više od 948 potresa manje jačine, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prema službenim podacima, 39 ljudi je poginulo u razornom zemljotresu u Elazigu na istoku Turske. Turska Direkcija za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) je saopštila da je povrijeđeno 1.607 osoba, dok spasilačke ekipe i dalje tragaju za eventualnim preživjelim, kao i žrtvama, ispod ruševina.

klix